Dr. Alis Grasu: La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, ”prioritate au urgențele de cod roșu”
Doctorul Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, subliniază că, față de valul al treilea, cel de-al patrulea este mult mai rău. Totul a crescut: numărul de solicitări, numărul celor care cer consultații la domiciliu, timpul de așteptare la unitățile de primiri urgențe, unde se creează blocaje.
Serviciul de Ambulanță București-Ilfov s-a pregătit pentru a face față celui de-al patrulea val al pandemiei: întreținerea parcului de mașini, completarea personalului cu cadre medicale detașate, sistarea concediilor de odihnă pentru două săptămâni (cele programate începând cu data de 23 septembrie) etc.
În acest val este mai rău și pentru că angajații Serviciului de Ambulanță Bucureești-Ilfov n-au avut răgazul de a se odihni. Astfel, la oboseală acumulată în valurile anterioare se adaugă și cea provocată de numărul mare de apeluri înregistrate în perioada caniculară. Astfel, ei au intrat în valul patru deja extrem de obosiți.
La ora actuală, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov are 45 – 47 echipe pentru recoltare de probe biologice. Acestea se colectează de două ori pe zi și sunt depuse la laboratoarele indicate de Direcția de Sănătate Publică București.
Doctorul Alis Grasu spune că la o adresă de domiciliu poate fi o singură solicitare de probe Covid, dar sunt și situații, nu puține la număr, când la o singură adresă pot fi între 8 și 11 persoane care cer recoltare de probe biologice.
”În momentul de față prioritate au urgențele de cod roșu. Toate eforturile noastre se concentrează pe urgențele de cod roșu, pentru salvarea de vieți, pentru că aceasta este de fapt misiunea noastră”, spune dr. Alice Grasu.