Dr. Beatrice Mahler: Copiii, primii afectați de poluarea aerului

Publicat: 09 sept. 2024, 07:04, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Beatrice Mahler: Copiii, primii afectați de poluarea aerului
poluarea aerului copii cancer leziuni pulmonare

Poluarea aerului ne afectează pe toți, mai expuși fiind copiii, cu consecințe grave, pe termen lung, semnalează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”.

„Copiii sunt în mod deosebit mai susceptibili la efectele nocive ale poluării aerului exterior. Deşi în acest moment este o provocare să identificăm efectele poluării aerului exterior asupra pacienţilor individual, înţelegerea elementelor de bază ale poluării aerului în aer liber este esenţială pentru furnizorii de servicii medicale respiratorii”, spune dr. Mahler.

Principalele mecanisme prin care poluanţii atmosferici îşi exercită efectele dăunătoare sunt:

  • creşterea stresului oxidativ la nivelul celulei responsabil de îmbătrânirea precoce sau distrugerea celulei;
  • inducerea unui răspuns inflamator;
  • dereglarea sistemului imunitar prin reducerea capacităţii acestuia de a limita răspândirea agenţilor infecţioşi.

”Această influenţă începe în vârsta prenatală şi continuă în timpul copilăriei, perioada cea mai susceptibilă a vieţii, din cauza unei eficienţe mai scăzute a detoxifierii organismului. Totodată, metabolismul în perioada copilăriei, necesar creşterii, presupune şi un consum de oxigen crescut, asigurat de o frecvenţă respiratorie crescută. Acest mecanism duce la o cantitate crescută de poluanţi inhalată pe unitate de masă corporală, faţă de un adult care trăieşte în acelaşi mediu”, explică dr. Mahler.

De asemenea, medicul subliniază efectele dezastruoase ale particulelor poluante inhalate:

  • leziuni la nivelul plămânilor;
  • provocarea sau exacerbarea unor boli sistemice  prin mecanisme proinflamatorii, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, obezitate, naştere prematură, preeclampsie şi cancer;
  • exacerbări ale astmului, infecțiilor respiratorii superioare şi inferioare, inclusiv bronşiolita, tuberculoza şi pneumoniile;
  • apariţia leziunilor pulmonare cronice sau a cancerului.