Dr. Beatrice Mahler: Prima farmacie clinică, la Institutul ”M.Nasta”

Publicat: 04 sept. 2024, 07:52, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Beatrice Mahler: Prima farmacie clinică, la Institutul ”M.Nasta”
farcamie clinica Institutul Marius Nasta dr, Beatrice Mahler

Prima farmacie clinică din România funcționează în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, după ce Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens, anunță dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului.

” Farmacia clinică contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității îngrijirii medicale, la creșterea siguranței pacientului și la optimizarea costurilor în cadrul spitalului. Rolul farmaciei clinice este esențial pentru asigurarea unei practici medicale moderne, eficiente și centrate pe pacient. precizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”.

Astfel, în echipa multidisciplinară a Institutului este inclus în prezent și farmacistul clinician.

Dr. Beatrice Mahler punctează aspectele esențiale ale rolului farmaciștilor clinicieni :

  1. Optimizarea terapiei medicamentoase prin colaborarea directă cu medicii și echipele medicale, pentru a ne asigura că pacienții primesc cele mai adecvate medicamente, în dozele corecte și pe o durata potrivită. Astfel se contribuie la individualizarea tratamentului în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient.
  2. Managementul reacțiilor adverse și interacțiunilor medicamentoase, prin monitorizarea pacienților pentru a identifica și gestiona efectele adverse și potențialele interacțiuni medicamentoase, minimizând astfel riscurile asociate tratamentelor.
  3. Educația atât a pacienților, dar și a personalului medical cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor, contribuind astfel la creșterea aderenței la tratament și la reducerea erorilor medicamentoase.
  4. Participarea în cadrul comisiilor terapeutice, crește direct calitatea îngrijirii pacienților și eficienței tratamentelor.
  5. Suport în cercetare și studii clinice, prin oferirea suportului în gestionarea și monitorizarea medicamentelor utilizate în cadrul.

cercetărilor, asigurând conformitatea cu reglementările și standardele etice.

  1. Monitorizarea și gestionarea stocurilor de medicamente prin demersuri care vizează în final disponibilitatea continuă a medicamentelor necesare, în relație cu o gestionare adecvată a resurselor spitalului.
  2. Prevenirea erorilor de medicație, prin revizuirea planului terapeutic stabilit de medicul curant.

Astfel, farmaciștii clinicieni identifică și corectează eventualele erori potențiale înainte ca acestea să afecteze pacienții, contribuind astfel la creșterea siguranței pacientului.

  1. Evaluarea cost-eficienței tratamentelor, prin analiza costurilor și eficiența diferitelor tratamente medicamentoase, oferind recomandări pentru utilizarea celor mai eficiente și economice soluții terapeutice.

La Institutul ”Marius Nasta” cei doi farmaciști clinicieni angajați de curând au misiunea de a îndeplini aceste  aspecte esențiale  și, în funcție de bolile pacienților, ajută medicii în stabilirea terapiei optime , verifică dozele și durata de administrare.

Potrivit dr. Mahler, înființarea  acestei farmacii clinice a fost posibilă și datorită susținerii prof. univ. dr Viorel Jinga, rectorul UMF ”Carol Davila”, și a prof. univ. farm. Doina Drăgănecu , decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Carol Davila”.