Dr. Beatrice Mahler: Radonul, cauză a cancerului pulmonar și a leucemiei
Expunerea la radon favorizează apariția cancerului pulmonar la adulți și a leucemiei la copii, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Se știe că 70% dintre cancerele pulmonare sunt provocate de fumat. Dar restul de 30% dintre aceste cancere sunt depistate la persoane care nu au fumat niciodată. O cauză a cancerului pulmonar la persoanele nefumătoare este expunerea la radon, explică dr. Mahler.
”Datele statistice spun că 20% din ei fac cancer pulmonar ca urmare a expunerii la radon – un gaz pe care nu-l simţim, care se acumulează în locuinţe şi care trebuie monitorizat în casele noastre. În Statele Unite sunt astfel de dispozitive. (…) Radonul transformă persoana într-o sursă de radiaţii şi favorizează apariţia cancerului pulmonar la adult şi a leucemiei la copil. Deci e nevoie de cercetare – acesta este mesajul meu direct”, explică dr. Beatrice Mahler.
Radonul este un gaz inodor, inodor, care rezultă din dezintegrarea naturală a uraniului din sol și roci. Gazul intră în case prin fisurile din fundație, unde poate persista, mai ales în timpul lunilor de iarnă când casele sunt închise. Deoarece este solubil în apă, fântãnile pot fi o sursă de radon. Cu toate acestea, cea mai mare parte a expunerii populației generale la radon este prin gazele din sol , precizează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Deși radonul ca atare este un gaz, produsele de descompunere radioactivă nu sunt gaze, ele atașându-se de particule de praf din aer. Dacă inhalăm produse de descompunere, radiația pe care acestea o emit ne poate afecta plămânii.
INSP a realizat un studiu care arată că în privința riscului de expunere la radon mai informați sunt tinerii sub 30 de ani decât alte grupe de vârstã. Mai mult, un procent semnificativ dintre respondenţi au ştiut cã expunerea la concentraţii mari de radon creşte riscul de îmbolnãvire prin cancer pulmonar. Lipsa de informaţii sau cunoştinţele eronate despre radon şi riscul asociat pentru sănătate reprezintă un lucru comun în toate studiile revizuite. De exemplu, aproximativ 50% dintre respondenți din mai multe studii au raportat în mod eronat că radonul provoacă dureri de cap, ceea ce sugerează că frecvent se confundă efectele radonului cu cele ale monoxidului de carbon, subliniază INSP.