Dr. Călin Giurcăneanu: Poluarea excesivă și alimentația, cauze ale dermatitei atopice
Potrivit unui studiu al Societății Române de Dermatologie, poluarea excesivă și alimentația tot mai conservată contribuie la creșterea numărului pacienților cu dermatită atopică.
Același studiu arată că, în țara noastră, prevalența dermatitei atopice este de aproape 10%.
„Poluarea excesivă face să crească numărul pacienţilor cu dermatită atopică, alimentaţia, care a devenit tot mai conservată (…), factorul infecţios este foarte important, stafilococul auriu fiind unul dintre elementele care sunt luate în discuţie (…). Aproape unul din zece români are tendinţa de a face dermatită atopică, copii au mai mult, cam 20%”, spune prof.univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.
Medicul Giurcăneanu subliniază că la majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală există și un factor genetic.
”Afecțiune extrem de grea”
Dr. ALin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie, avertizează că dermatita atopică este ”o afecțiune extrem de grea ”. Pacientul afectat de această boală se confruntă cu o paletă diversă de probleme legate atât de ținerea sub control a dermatitei, cât și de integrare socială.
„Dacă în cazul unei forme moderate a dermatitei atopice riscul de a dezvolta alte afecţiuni, precum astmul bronşic sau rinita alergică, cuantifică un procent de 20%, în cazul unei forme severe a acestei afecţiuni riscul este de patru ori mai mare, iar evitarea medicului dermatolog poate conduce la complicaţii extrem de grave, alterând serios starea de sănătate a pacienţilor, mai ales că dermatita atopică este un imitator perfid al altor boli, în cazul în care nu este diagnosticată complet şi corect”, atrage atenția dr. Alin Nicolescu.