Dr. Dorel Săndesc: ”Dozele mamut” de noradrenalină au efect toxic
În anumite situații, reducerea dozei de noradrenalină chiar se impune, deoarce poate deveni toxică pentru pacient, subliniază prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă.
”Reducerea dozei nu poate fi considerată o tentativă de omor”
Noradrenalina este administrată pentru creșterea tensiunii, dar nu se justifică menținerea acestor ”doze mamut”.
”În acest proces de stabilire a adevărului, datele medicale sunt capitale, sunt esențiale. Cheia problemei este noradrenalina. Din punct de vedere medical trebuie să vedem felul în care modul în care s-a administrat noradrenalina poate determina decesul pacientului. Uitându-ne pe doze, am constatat că dozele acela de 20 de mililitri pe oră sunt niște doze mamut, sunt niște doze foarte, foarte mari, dincolo de limitele dozelor standard utilizate. Ele se recomandă în situații în care la doza standard nu se reușește creșterea tensiunii. Care e scopul noradrenalinei? Să trateze șocul, adică să crească tensiunea. Ele se recomandă ca măsură eroică, dar nu se recomandă deloc, ba sunt chiar contraindicate, pe durată lungă. Într-un șoc refractar, literatura de specialitate arată că nu se justifică menținerea acelor doze, că ele însele sunt toxice, ele pot provoca stop cardiac”, a explicat profesorul Săndesc.
În acest condiții, prof.univ. dr. Săndesc se întreabă dacă procuratura are toate aceste informații.
”Deci reducerea dozei nu poate fi considerată o tentativă de omor, ea face parte din recomandările științifice. Dacă ăsta este subiectul, noi putem să confirmăm cu toate datele necesare faptul că reducerea dozei este justificată de evidențele medicale și aici mă întreb dacă procuratura a primit toate aceste date detaliate care să arate acest fapt”, a declarat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, joi, la Antena 3.