Dr. Doru Negru: Crăciunul e sărbătoarea sufletului, nu a burții
Suntem într-o ”epidemie îngrozitoare de obezitate”, consideră dr. Doru Neagu, medic diabetolog și de boli interne, care subliniază că sărbătoarea Nașterii Domnului și-a pierdut semnificația profundă devenind o ”sărbătoare a burții”.
„Avem o epidemie îngrozitoare de obezitate în lumea aceasta. Vedeți că obezitatea nu e o boală bolnavă, ci e o boală socio-educațională. Eu o numesc intoxicație cronică voluntară cu mâncare la un sedentar. Asta este! Intoxicație cronică cu mâncare!”, spune medicul Negru, pentru DCnews.
Crăciunul e sărbătoarea sufletului, nu a burții
În opinia medicului, ”nimeni nu mai știe de Nașterea Domnului sau de Răstignire”.
„Avem și intoxicațiile acute cu mâncare, care se cheamă fie toxiinfecții alimentare, fie indigestii, făcute cu ocazia sfintelor sărbători ale burții. Noi am transformat sărbătoarea sufletului în sărbătoarea burții. Nimeni nu mai știe de Nașterea Domnului sau de Răstignire. Toți știu că tăiem porcul, tăiem mielul și facem mațul bârnă. După o perioadă de post, facem exces și se răzbună. Aici este toată povestea, căutăm tot felul de scuze”.
Obezitatea la copii
Specialistul subliniază greșeala de a obliga copilul să mănânce, mai ales dacă nu face mișcare.
”Copilul dacă aleargă mănâncă și pietre. Dacă nu aleargă de ce-l silești să mănânce (…). Ia și mănâncă, ia și mănâncă! Dar de ce? Organismul copilului știe (n.r. când îi este foame) și-l învățăm prost. Copilul se îngrașă prin înmulțirea numărului celulelor grase. La pubertate, numărul celulelor grase se stabilizează. Adulții se îngrașă prin umflarea cu grăsime a celulelor grase. Astfel, un copil gras este condamnat de la început. Are multe celule grase cu relativ puțină grăsime în ele. Adultul care se îngrașă are relativ puține celule grase, dar cu multă grăsime în ele (…) Este relativ ușor să dai jos multă grăsime din puține celule și este îngrozitor de greu să dai jos puțină grăsime jos din foarte multe celule. Și atunci unul care a fost gras din copilărie și unul care s-a îngrășat ca adult, puși unul lângă altul, mâncând, lucrând și alergând la fel: cel care a fost gras din copilărie se îngrașă de patru ori mai repede și slăbește de 16 ori mai greu”, explică medicul.