Dr. Marius Geantă: De ce răceala nu e o banalitate? Cum SARS-COV-2 poate fi transformat într-o banală răceală?
Doctorul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină ne explică cum a ajuns răceală banală, dacă merită acest calificativ și, mai interesant, cum poate deveni infectarea cu SARS-COV-2 o ”răceală banală”.
Referindu-se la răceala, dr. Geantă enumeră mai multe motive ”pentru care nu putem ignora această banalitate”: apare aproape în fiecare sezon de toamnă-iarnă-primăvară, ne scoate din ritmul obișnuit, unii dintre noi, cu boli cronice, suntem nevoiți să mergem la medic.
În cifre, această banalitate de răceală a fost cuantificată în SUA (2003), astfel: peste 100 de milioane de vizite la medic, cheltuieli de peste 7 miliarde de dolari pentru sistemul de sănătate, peste 40 de miliarde de dolari pierduți prin scăderea productivității. Și costurile nu se termină aici, astfel încât această banalitate reprezintă o problemă de sănătate publică pentru care ar trebui găsite modalități de reducere a impactului, subliniază dr. Geantă.
Rhinovirusuri și coronavirusuri
În general, banala răceală este cauzată de rhinovirusuri și în aproape 20% dintre cazuri de 4 coronavirusuri, asociate cu forme ușoare de infecții ale tractului superior, aflate în circulație de decenii, dând posibilitatea de a dezvolta o imunitate completă și complexă.
”Celelalte coronavirusuri (SARS-COV, MERS-COV și SARS-COV-2) se află în circulație de puțin timp pentru a le cunoaște prin sistemele noastre imunitare toate secretele. Pur și simplu nu a fost timp (…).
În cazul SARS-COV-2 avem o armă unică: vaccinurile. Vaccinarea împotriva SARS-COV-2 poate salva viața și poate transforma infectarea, da, ați ghicit, într-o banală răceală, dar și cu forme grave, chiar cu decese într-un număr semnificativ de cazuri”, transmite pe Facebook dr. Geantă.