Dr. Mihai Craiu: Doar în România, atât de multe decese din cauza rujeolei
Prof. univ. dr. Mihai Craiu subliniază că și în alte țări este rujeolă, dar ”doar în România” ”există aceste cifre impresionante în dreptul rubricii decese”.
Și nu este pentru prima dată când ne confruntăm cu acest val de rujeolă și decese provocate de această infecție care poate fi prevenită prin vaccinare. În acest sens, prof. univ. dr. Craiu subliniază ”această ciclicitate a tragediilor în țara noastră” și faptul că nu rămânem cu nicio învățătură.
”De ce există această ciclicitate a tragediilor în țara noastră? Pentru că DOAR în România, care are cea mai redusă rată de vaccinare pentru majoritatea maladiilor prevenibile prin vaccinare, există aceste cifre impresionante în dreptul rubricii de decese… Chiar acum (zice articolul atașat) există izbucniri epidemice în mai multe țări din UE. Și în Austria sau Olanda au fost diagnosticate multe cazuri de pojar dar niciunde nu există atâtea decese raportate la populație”, notează prof. univ. dr. Mihai Craiu pe Facebook – Spitalul virtual pentru copii.
Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), ”în perioada 01.01.2023 – 07.07.2024, în România, au fost notificate 20.538 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 21 de decese (5 în Municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş, 1 în judeţul Sibiu, 1 în judeţul Buzău, 1 în judeţul Constanţa, 1 în judeţul Iaşi, 1 în judeţul Alba şi 1 în judeţul Ialomiţa)”.
Adică, am ajuns din nou la peste 20.500 de cazuri de rujeolă și 21 de decese ca în precedentul val de rujeolă.
În aceeași perioadă, conform INSP, din cauza rujeolei au murit un bebeluș de 7 luni (neeligibil pentru vaccinare cu ROR), cu comorbidități, și o femeie în vârstă de 53 de ani suferind de obezitate, diabet zaharat, tabagism etc., ”cu antecedente vaccinale necunoscute”.
”Oare unde mergem”
Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă ale cărei prime simptome includ: tuse, febră mare și ochi roșii. Copiii pot avea, de asemenea, pete Koplik (mici pete roșii cu centre alb-albastru) în interiorul gurii înainte de a începe erupția cutanată. Erupția izbucnește la 3 – 5 zile după apariția simptomelor, uneori împreună cu o febră mare de până la 40°C.
Ministerul Sănătății, care a declarat epidemie de rujeolă în țara noastră, avertizează că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.
În aceste condiții prof. univ. dr. Craiu lansează o întrebre: ”Oare unde mergem?”