Dr. Mihai Craiu: Folosirea fără motiv a antibioticelor poate provoca o problemă gravă de sănătate – ”colonizarea cu germeni multirezistenți”
Doctorul Mihai Craiu le recomandă părinților o schimbare de perspectivă în privința ”utilizării antibioticilor”, deoarece folosirea fără motiv a acestora ar putea provoca probleme majore de sănătate, cum este ”colonizarea cu germeni multirezistenți”.
Și dr. Craiu începe discuția cu părinții de la îngrijorarea normală a acestora atunci când copilul are febră.
”Dar antibioticul nu este mereu soluția. În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este „de vină” un virus” .
”Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc, subliniază dr. Craiu. Ba din contră… Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice”.
Discutați cu medicul dvs
Dr. Mihai Craiu de la ”Spitalul Virtual pentru copii” spune că părinții trebuie să discute cu medicul înainte de a-l asalta cu rugămintea de a prescrie un antibiotic. De asemenea, discuția este indicată chiar și atunci când chiar medicul este gata de a scrie o rețetă pentru un antibiotic.
”Înainte de a solicita imperios o rețetă cu antibiotic, înainte de a accepta fără explicații o prescripție cu antibiotic, discutați cu medicul dvs. Despre opțiuni și alternative.
Un copil mic, febril, trebuie consultat. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic”.
”Circa 700.000 persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR – Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin.
Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni „speciali”.
Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă – în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global, mai subliniază dr. Mihai Craiu .