Dr. Mihai Craiu: În următoarele săptămâni, se vor umple spitalele de copii
Prof. univ. dr. Mihai Craiu avertizează că, ”în următoarele săptămâni, se vor umple spitalele de copii”, odată cu revenirea acestora în clase, din cauza tusei convulsive, o boală ”extrem de contagioasă”.
”În ultima jumătate de an, am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic”, subliniază dr. Mihai Craiu.
„Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii.
Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt „doar puțin răciți”. ”Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic. Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați”, transmite prof. univ. dr Mihai Craiu la Spitalul Virtual pentru Copii.
Avertismentul medicului Craiu se bazează pe câteva argumente:
- Tusea convulsivă nu este ușor recunoscută la început:” Copilul are zile întregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanță. Unii copii au ajuns la noi la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare… Pentru că nu există febră foarte mare, tusea este relativ rară și accesele sunt foarte severe – tușesti până te faci „negru” la față… Copilul poate să spună că nu are aer, că se sufocă, dacă știe să vorbească”.
- Tusea convulsivă este extrem de contagioasă: ”… un bolnav poate infecta în jurul lui peste 10 copii care nu sunt protejați prin vaccinare. Despre vaccinuri în România nu mai are rost să vorbim. Vom vedea problema după ce vom da cu capul de pragul de sus”.
Tusea convulsivă este o infecție bacteriană, foarte contagioasă a cărei transmitere se produce mai ales în familie sau în comunități (grădinițe, creșe, școli etc.), prin contactul cu o persoană bolnavă. Această boală este cauzată de agentul patogen Bordetella pertussis, care poate infecta persoane de toate vârstele.
Vaccinarea rămâne cea mai eficientă măsură pentru prevenirea și controlul tusei convulsive. Este foarte importantă menținerea ratelor ridicate de acoperire a vaccinului pentru a asigura protecția copiilor.
Vaccinarea urmărește reducerea formelor severe, a spitalizărilor și a deceselor legate de această boală, care apar în principal la sugarii sub șase luni.
În țara noastră, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 și 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani și un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani. Vaccinarea se efectuează în cabinetele medicilor de familie.
Ultimele date ale Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în perioada 01.01.2024-29.08.2024, au fost înregistrate 1.341 cazuri de tuse convulsivă, dintre care 4 decese (1 în municipiul București, 1 în județul Iași, 1 în județul Brașov și 1 în județul Alba).