Dr.Robert Montgomery: Premieră medicală absolută la Massachusetts General Hospital Boston
Dr.Robert Montgomery (foto) de la NYU Langone Health din New York a anunțat recent efectuarea a două intervenții de excepție: transplant de rinichi de la porc modificat genetic și implantarea unei pompe cardiace, în cazul unei paciente în fază terminală.
Acestă performanță medicală a fost realizată de o echipă complexă de medici de la Massachusetts General Hospital din Boston.
Pacienta, Lisa Pisano, în vârstă de 54 de ani, a devenit a doua persoană în viață care a primit o grefă de rinichi de la porc modificat genetic. Anunțul a fost făcut, miercuri, săptămâna aceasta, de Spitalul NYU Langone din New York.
Originară din New Jersey, pacienta avea două diagnostice severe: insuficiență cardiacă și insuficiență renală. Ea nu putea primi o pompă cardiacă, deoarece rata de deces este foarte mare în cazul persoanelor care fac dializă, ca și Lisa.
De asemenea, ea prezenta un nivel de anticorpi care sugera că ar fi așteptat mulți ani oportunitatea de a beneficia de un rinichi prelevat de la om. Or, din cauza inimii pacientei, potrivit medicilor, zilele acesteia erau numerate. ”Am încercat totul (…) și când s-a ivit această oportunitate, am spus că voi profita de ea (…). Am spus că, în cel mai rău caz, dacă nu va funcționa, poate va funcționa, în viitor, în cazul altei persoane”, a declarat pacienta pe patul de spital, mulțumind călduros familiei, medicilor și asistentelor.
O procedură combinată inedită
Medicii au efectuat două intervenții succesive: implantarea unei pompe cardiace în ziua de 4 aprilie și xenogrefa (rinchi prelevat de la porc modificat genetic), în ziua de 12 aprilie.
”Am combinat două minuni ale medicinei moderne într-un nou mod”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă doctorul Robert Montgomery, care a coordonat transplantul.
După aproximativ două săptămâni de la intervenția de transplant, nu a fost observat niciun semn de respingere a rinichiului, a declarat bucuros dr. Montgomery.
Xenogrefa reprezintă grefa în care donatorul și primitorul aparțin unor specii diferite. Aceasta este o soluție la actuala criză de organe. ”Prea mulți oameni mor din cauza lipsei de organe disponibile și cred cu tărie că xenotransplantul reprezintă o modalitate viabilă de a schimba aceasta”, sublinia dr. Montgomery.
În luna martie, Massachusetts General Hospital Boston anunța prima grefă de rinichi de la porc modificat genetic în cazul unui pacient viu.
Înainte, xenogrefe erau realizate în cazul unor pacienți aflați în moarte cerebrală. ”În mod clar ne îndreptăm cu pași repezi spre teste clinice, chiar mai rapid decât am crezut”, estimează dr. Montgomery.