Dr. Tudor Ciuhodaru: Paracetamolul, un medicament sigur, dar poate fi și toxic pentru ficat
În plin sezon de infecții respiratorii, dr. Tudor Ciuhodaru ne reaminește să nu depășim dozele recomandate de paracetamol, pentru a nu ne expune toxicității severe a ficatului.
Paracetamolul (acetaminofen) este considerat un medicament sigur la nivel terapeutic. Totuși, dacă este folosit în cantități mari, paracetamolul poate provoca toxicitate hepatică severă.
”Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. În aceste situații, se impune asistență medicală de urgență”, subliniază dr. Ciuhodaru,medic de medicină de urgență.
Dozele și modul de administrare
Medicul Tudor Ciuhodaru precizează dozele corecte și modul de administrare a acestui medicament:
a) ”Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:
Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.
Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.
b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:
Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore”.
Paracetamolul (acetaminofen) este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), diferit de celelalte antiinflamatoare nesteroidiene.
Este indicat contra febrei și a durerilor ușoare și medii. Evident, dacă simptomele persistă mai mult de trei zile, se recomandă consultarea medicului.
Acetaminofenul se găsește în compoziția a peste 600 de medicamente, multe dintre acestea pentru copii. De aceea, trebuie citite foarte atent prospectele pentru a nu folosi, pe lângă paracetamol, și alte medicamente care conțin aceeași substanță activă.
În 1966 a fost semnalată prima hepatotoxicitate la un pacient din cauza paracetamolului. La nivel global, toxicitatea cu paracetamol este a doua cea mai frecventă cauză de transplant hepatic.