Dr. Virgil Musta: În zilele următoare, pe fondul transmiterii comunitare a Omicron, va crește numărul persoanelor vulnerabile spitalizate
În zilele următoare, pe fondul accelerării transmiterii variantei Omicron, este posibil să crească vertiginos numărul persoanelor vulnerabile, care vor avea nevoie de spitalizare, avertizează dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.
Este vorba despre persoanele imunodeprimate, cu boli cronice (afecțiuni pulmonare, cardiace, cancere, diabet, obezitate etc.), cele cu vârste peste 65 de ani și, evident, persoanele nevaccinate.
Realitatea demonstrează că, în debutul transmiterii comunitare a variantei Omicron, tinerii, care sunt mai mobili, se infectează în număr mai mare și tot ei pot transmite boala vârstnicilor.
”Având în vedere că Omicron este un virus foarte contagios, se așteaptă ca, în curând, pe fondul transmiterii comunitare, să aibă loc o creștere a numărului persoanele vulnerabile – cele cu vârste peste 65 de ani, cu boli cronice etc. – care vor avea nevoie de spitalizare, inclusiv în secțiile ATI, subliniază dr. Virgil Musta,
În prezent, în secția ATI covid a Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara mai sunt 2 locuri libere, din cel 12.
Dr. Virgil Musta spune că, în ultimele zile, se observă o creștere a numărului pacienților care se prezintă la centrul de evaluare al Spitalului. Circuitul este bine stabilit. Pacientul este evaluat și în funcție de rezultate el este îndrumat la domiciliu pentru a fi monitorizat de medicul de familie sau este spitalizat. Acestuia i se recoltează probe pentru analize, i se efectuează un CT pulmonar, datele fiind introduse într-un program la care acces inclusiv medicul de familie. Dr. Musta subliniază că ”spitalul dispune de anticorpi monoclonali în spitalizarea de zi, de favipiravir, administrat oral, la domiciliu. De asemenea, se așteaptă cele două noi antivirale paxlovid și molnupiravir.