Dragoș Pâslaru avertizează că deturnările de fonduri europene și lipsa reformelor ne pot costa între 5 și 7 miliarde euro

Publicat: 20 mart. 2024, 18:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Dragoș Pâslaru avertizează că deturnările de fonduri europene și lipsa reformelor ne pot costa între 5 și 7 miliarde euro
Dragos Paslaru_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Dragoș Pîslaru, europarlamentar, co-raportor pentru Regulamentul RRF și-a manifestat ieri îngrijorările pe care i le provoacă derularea PNRR în România.

„Sunt trei paliere legate de modul în care PNRR influențează zona de fiscalitate. Primul este legat de reformele care țin direct de normele legate de fiscalitate, cum este reforma Codului Fiscal .Apoi sunt alte reforme cu impact conex asupra domeniului fiscal, cum ar fi guvernanța corporatistă. În sfârșit, încasarea efectivă a fondurilor din PNRR este o chestiune care are o importanță foarte mare în echilibrarea contului curent și a balanței de plăți. Practic, cu cât primim mai mulți bani, cu atât nu avem nevoie de alte lucruri. Plecând de aici haideți să vedem cum stăm”, a propus Dragoș Pâslaru.

„Pentru a doua lună consecutivă, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata inflației. Practic, este într-o situație dificilă. Intrarea banilor europeni este un lucru crucial. Noi ar fi trebuit anul trecut să avem intrări efective de 5,5 miliarde euro pe tranșe, nu pe prefinanțări, pe care nu le-am avut și lucrul acesta a făcut necesar acel pachet de urgență de taxare, în loc să putem miza pe banii europeni pe care ar fi trebuit să îi avem”, a arătat europarlamentarul.

„Un lucru îngrijorător este că ieri Parchetul European a publicat fișe de țară referitor la investigațiile pe care le are legate de fondurile europene. Din nefericire, România este pe locul întâi, detașat, cu 1,87 miliarde de euro, în 215 investigații. Din această sumă, 120 milioane de euro sunt investigații referitoare la fonduri din PNRR. România a avut intrări pe PNRR de 1,9 miliarde euro. Deci, din 1,9 miliarde, deja avem 120 de milioane care sunt investigate de Parchetul European. Trebuie să reținem lucrul acesta, căci nu contează numai să-ți intre bani, ci și modul în care tu îi cheltuiești.”, a avertizat raportorul European.

„Contează foarte mult modul în care gestionezi bani. România pierde cam 50 de milioane de euro pe zi din faptul că, în loc să cheltuiască bani pe care i-a primit, îi ține la BNR. Nu există vreun alt stat-membru care să facă lucrul ăsta!”, a mai arătat Dragoș Pâslaru.

Vorbind despre companiile de stat, el a arătat:„OECD și Comisia Europeană ne cer reforme referitoare la companiile de stat. Dar nu acesta este motivul pentru care este necesară reformarea acestor companii. Motivul este ineficiența companiilor de stat. Dacă ne uităm la cifre avem cca. 1,2 miliarde de lei pierderi, plus 20 de miliarde arierate. Deci problemele legate de companiile de stat sunt niște probleme foarte serioase. Guvernanța corporatistă nu este un moft, că așa ne cere CE sau OECD, ci este un fapt legat de cheltuielile publice. Acum, când tranșa a treia este blocată, din mptive legate de guvernanța corporatistă, se bagatelizează aspectul că noi, de ani de zile, nu suntem capabili să punem ordine în managementul companiilor de stat”.

Vorbind despre fiscalitate, Pâslaru a spus:„Din punctul meu de Vedere, declarațiile Ministerului de Finanțe că anul acesta nu se întâmplă nimic pe zona de fiscalitate, faptul că pe zona de salarii nu se face nimic legat de tranșa a patra, și care, evident are un impact bugetar, faptul că anul acesta luăm o pauză de la reforme, este pentru mine un lucru extrem de nefast. Anul 2024 este un an crucial și, dacă mușamalizăm situația și o împingem pe 2025, când vedem noi ce se întâmplă, România riscă să piardă din PNRR între 5 și 7 miliarde de euro, și pe investiții întârziate, și pe reformă!”.