Dragoș Petrescu: „Sunt un antreprenor calculat, căruia îi plac plasele de siguranță”
Fondator al lanțului de restaurante City Grill, Dragoș Petrescu consideră că este un „veteran” în ceea ce privește antreprenoriatul, un tip pragmatic, pe care nu multe business-uri ajung să-l impresioneze.
La ProTV a început un nou sezon al Imperiului Leilor, cu cei cinci investitori pregătiți să ofere sprijin atât financiar, cât și moral, curajoșilor care vin să își prezinte ideile de afaceri în fața lor. Dan Șucu, Dr. Wargha Enayati, Cristina Bâtlan, Sebastian Dobrincu și Dragoș Petrescu sunt oamenii de afaceri care finanțează business-urile din cel de-al treilea sezon al emisiunii.
Mulți sunt curioși care este „secretul de viață antreprenorială” al celor cinci investitori. Spre exemplu, Dragoș Petrescu este adeptul filosofiei că dincolo de o idee, important este caracterul antreprenorului. El spune că crede în celebrul citat ce îi aparține lui Peter Schutz: „<Hire character, train skills! Uite-te după calitatea omului și mai puțin după expertiza lui>. În general, mă uit la om”, dezvăuie antreprenorul . De asemenea, acesta se descrie ca fiind „un antreprenor calculat, căruia îi plac plasele de siguranță, dar și riscul. E un balans între siguranță și risc. Fără risc nu poți câștiga, nu poți merge înainte. Fără plase de siguranță pierzi foarte ușor ce ai realizat până atunci”.
Încrederea, pozitivitatea și felul în care e construită strategia de business
Având o vastă experiență în business și, totodată, în oameni, Dragoș Petrescu recunoaște că este interesat să vadă cât de mult se implică persoana de lângă el în creșterea afacerii, iar pe acest principiu merge și în cel de-al treilea sezon Imperiul Leilor: „Să-l văd că nu are bani, dar atunci muncește pentru banii pe care nu i-a pus, sau are câțiva bani și i-a pus pe toți în joc”, spune acesta despre tiparul antreprenorului în care este dispus să investească.
Alte criterii după care Dragoș Petrescu se ghidează este încrederea, pozitivitatea și felul în care e construită strategia de business.Investitorul dorește ca omul pe care îl finanțează să „știe ce are de făcut și atunci când nu reușește, să vină cu o altă variantă, să nu rămână blocat în așa fel încât să trebuiască să găsesc eu alte direcții”.
Cât despre atributele necesare pentru a reuși în business, antreprenorul consideră că „principala calitate este puterea de muncă. Urmează apoi două alte calități care mi se par critice: onestitatea și dorința de a învăța, curiozitatea”.