Dragoș Sprânceană: Administrația Trump ar trebui să ignore mesajele pro-Ucraina venite de la București

Publicat: 07 apr. 2025, 00:04, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Dragoș Sprânceană: Administrația Trump ar trebui să ignore mesajele pro-Ucraina venite de la București

Omul de afaceri româno-american Dragoș Sprânceană a afirmat, într-un interviu acordat postului Digi24, că administrația Trump ar trebui să ignore declarațiile recente ale României privind sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care țara este condusă de un președinte interimar. Sprânceană a făcut trimitere directă la pozițiile publice exprimate de președintele Ilie Bolojan, despre care a spus că nu are un mandat legitim pentru a vorbi în numele statului român.

„Administrația americană trebuie să ignore un pic mesajele pro-Ucraina și pro-Franța deoarece avem un președinte interimar. Trebuie să așteptăm un președinte stabil în România și apoi să reluăm legăturile”, a declarat Sprânceană, adăugând că „SUA își dorește oprirea războiului din Ucraina și, câtă vreme România își dorește același lucru, suntem pe aceeași lungime de undă”.

Poziție critică față de liderii europeni

În cadrul aceluiași interviu, Sprânceană a comentat critic și la adresa președintelui Franței, Emmanuel Macron, despre care a spus că „nu reprezintă Uniunea Europeană” și că „își dorește continuarea războiului din Ucraina”. Potrivit omului de afaceri, România se aliniază acestei direcții prin declarații „ale unora”, fără să existe un mandat oficial.

„Nu sunt un fan al președintelui Macron. Domnul Macron își dorește continuarea războiului din Ucraina, iar România se aliniază acestei direcții prin declarații ale unora. SUA nu o să fie încântate. Câtă vreme războiul continuă, România nu o să fie bine”, a spus Sprânceană.

Legături informale cu Guvernul de la București

Întrebat despre rolul său în relația dintre București și administrația Trump, Dragoș Sprânceană a precizat că nu deține niciun mandat oficial din partea statului român, dar că a fost contactat de biroul premierului Marcel Ciolacu pentru a facilita comunicarea cu noua administrație americană, în eventualitatea revenirii acesteia la Casa Albă.

„Nu este emis niciun mandat oficial, doar am fost rugat să intermediez anumite discuții, să deschid anumite căi de comunicare. Nu există niciun document scris, nu am directive de la guvernul român”, a declarat Sprânceană.

Acesta a subliniat că nu este angajat al Guvernului și nu este plătit pentru activitatea sa: „Dacă aveam un mandat să fac lobby, exista un contract și trebuia să fiu plătit. Am făcut-o din bunăvoință și pentru că-mi iubesc țara. Am transmis aceste mesaje care mi s-au cerut de la biroul domnului Ciolacu”.

Lipsa unui cadru instituțional

Declarațiile lui Dragoș Sprânceană ridică semne de întrebare privind comunicarea oficială a României în plan internațional, mai ales în contextul geopolitic delicat generat de războiul din Ucraina. De asemenea, implicarea unui actor fără mandat oficial într-un potențial dialog diplomatic cu o viitoare administrație americană ar putea fi interpretată ca o abatere de la uzanțele diplomatice clasice.