Dragoste cu năbădăi: Tânără păcălită de un fals milionar
Un brașovean în vârstă de 40 de ani a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune după ce a cucerit-o pe o româncă, angajată a Comisiei Europene, iar apoi a convins-o să să îi transfere zeci de mii euro, mințind că ANAF i-a blocat contul în care are un milion de euro.
Curtea de Apel Brașov a pronunțat în 9 octombrie 2020 sentința finală într-un dosar de înșelăciune în care un recepționer din Brașov, în vârstă de 40 de ani, a fost trimis în judecată. Acuzația: „în perioada mai 2015 – februarie 2016, conturandu-și imaginea unui prolific om de afaceri, cunoscut sommelier la nivel internațional, care dispune de sume importante de bani într-un cont pe care nu îl poate accesa temporar din cauza ANAF-ului, a solicitat direct ori indirect, sub diverse pretexte false, diferite sume de bani cu titlul de împrumut, de la concubina să, profitând de sentimentele acesteia de afecțiune, cauzându-i un prejudiciu de circa 160.000 lei (35.000 euro)”.
În final, anchetatorii au stabilit că prejudiciul în acest caz este de peste 40.000 de euro.
Idilă, începută la școală de șoferi
Dosarul în care brașoveanul a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare scoate la iveală că bărbatul și victima, angajată a Comisiei Europene, s-au cunoscut la școală de șoferi. Escrocul a cucerit-o pe tânăra, iar prima minciună pe care i-a spus-o a fost aceea că este manager al unui renumit hotel din Brașov.
Tânăra, angajată la momentul începerii relației pe un post de 2.000 de euro la Bruxelles, le-a declarat anchetatorilor că la începutul relației, bărbatul care a cucerit-o „era foarte generos, făcându-i cadouri sau achitând notele de plata la ieșirile în oraș”.
Din comportamentul bărbatului, femeia a ajuns la concluzia că bărbatul „se bucură de un statut financiar peste mediu și că își permite să o viziteze periodic pe această în Belgia”.
Țeapă, favorizată de relația la distanță
Victima a mai declarat că „înțelegerea cu inculpatul a fost că el să o viziteze în lunile de vara când biletele de avion erau mai scumpe, iar ea să vină în România în perioada de toamna-iarnă când biletele erau mai ieftine”.
„În acest context, relația celor doi s-a desfășurat în mare parte din timp la distanță, aceștia țînând legătură telefonic dar și prin conversațîi pe Whatsapp și Facebook Messenger. Se constată că specificul relației la distanță dintre cei doi a creat premisele că inculpatul să își contureze în mod facil o imagine falsă despre sine, mizând și pe sentimentele de afecțiune pe care persoană vătămată începea să le dezvolte făță de el, fără că această să aibă la îndemână mijloace de a verifică veridicitatea faptelor ce îi erau relatate, toate această fiind realizate de inculpat în scopul obținerii în mod injust de foloase patrimoniale”, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Tânăra care a căzut în plasa escrocului sentimental a povestit și cum a ajuns că creadă că a intrat într-o relație cu un prosper om de afaceri. „Când a venit la mine prima dată mi-a oferit bijuterii din argint și un buchet mare de flori. (…) A plătit el toate mesele în oraș și chiar două cadouri pe care le-am cumpărat pentru zilele de naștere ale unor prieteni de-ai mei”, a declarat victima.
A convins-o că e milionar în euro
Victima a mai declarat că în timpul vizitei inculpatului în Belgia acesta a avut mai multe convorbiri telefonice cu un prieten, care ar fi fost angajat al băncii Raiffeisen, referitor la gestionarea contului sau și la acțiunile pe care le juca la bursă.
„Pe o aplicație de home banking, bărbatul i-a arătat persoanei vătămate contul sau în care s-ar fi aflat aproximativ 1.000.000 de euro, susțînând că este o persoană generoasă și a împrumutat diverși prieteni cu suma totală de aproximativ 30.000 de euro”, se mai arată în rechizitoriu.
Miniciuni cum „n-a văzut Parisul”
Procurorii care l-au trimis în judecată pe escrocul sentimental din Brașov au depus la dosar dovezi din care reiese cum i se prezența recepționerul iubitei sale.
„Fac diving (scufundări- n.red.), rafting (vaslirea pe ape repezi- n.red.), offroad-uri, sky, sar cu parașuta, escaladez munți, iubesc natură, iubesc frumosul, iubesc vinul și istoria fiecărui soi în parte, cunosc 6200 sortimente de vin, fac arhitectură fără niciun studiu de specialitate, am făcut peste 250 de proiecte, sunt foarte cunoscut și în Norvegia pentru proiectele mele (…) Cei de la Ministerul Turismului vor să mă ocup de hotelurile de stat, cele care sunt în prag de faliment, să vin cu un plan de acțiuni și să le fac din nou profită bile, unul câte unul”, sunt două dintre „gogoșile” vândute tinerei.
Într-una dintre convorbiri, escrocul îi spune iubitei sale că „s-a întâlnit cu cineva de la minister, că va vorbi în comisie în 30 de minute, că se află în sala și este multă lume”.
Se laudă că este și arhitect
Brașoveanul nu numai că i s-a lăudat iubitei sale că este arhitect fără studii, specialist în vinuri și salvator al hotelurilor de stat, dar s-a recomandat și că un sommelier de talie internațională. „Diseară voi instrui un învățăcel (…) diseară îl voi supraveghea pe pușți, duminică are examen la Paris și trebuie să îl ia doar nu l-am instruit degeaba doi anișori”, este unul dintre mesajele transmise tinerei.
Minciunile nu s-au oprit aici. La un moment dat, escrocul se laudă iubitei cu diplomă obținută: „Începând de azi titlul meu oficial este: cavaler al vinului prim somelier gradul 4. Sunt nr. 2 în România”. Mai mult decât atât, în iunie 2015, recepționerul i-a transmis iubitei sale de la Bruxelles că va participa la campionatul european de somelieri care se va ține la Paris în luna septembrie, într-o cramă veche de 200 ani, iar cine va câștigă va face o prezentare oficială „la un mare dineu la palatul regal din Londra pentru regina Angliei”.
Probleme inventate cu ANAF-ul
La un moment dat, când trebuia să plece la femeie în Belgia, bărbatul i-a spus tinerei că nu își poate plăți biletul pentru că a realizat o tranzacție prea mare, (și-a achiziționat cu 70.000 de euro un spațiu unde urmează să își deschidă un restaurant), iar ANAF i-a blocat contul. „Întrucât acesta până la momentul respectiv nu a părut că ar avea probleme financiare, persoană vătămată i-a achitat ea biletul de avion în suma de 99,94 euro, urmând că acesta să-i înapoieze suma în câteva zile”, se arată în rechizitoriu.
După ce a inventat povestea cu blocarea conturilor, escrocul a pus la cale un alt plan pentru a o duce de nas pe victima. Mai întâi, i-a spus că a avut un accident cu motocicletă și este internat în spital. Când s-a „vindecat”, bărbatul i-a spus femeii că a cumpărat un restaurant și are nevoie de 1.000 de euro pentru obținerea autorizației de funcționare.
În august 2015, escrocul a sunat-o pe victima și i-a spus că magazinul de vinuri Barrique va fi pus în vânzare. „Acesta era foarte entuziasmat, susțînând că este o ocazie unică pentru el că sommelier și viitor dețînător de restaurant să aibă și un magazin prin care să cumpere mai ușor soiurile de vin dorite, doar că avea nevoie de suma de 650 de euro pentru a participa la licitație”, se arată în rechizitoriul potrivit căruia, victima i-a mai dat 650 de euro iubitului sau.
Cu fiecare ocazie, escrocul a avut grijă să îi spună iubitei sale că îi va restitui banii pe care i-a împrumutat. „Când îmi deblochează conturile, în secundă următoare, voi transferă o suma mare în contul tău, poate chiar toată suma (…) Mă voi sfătui cu consilierul meu financiar și cu ține și împreună vom găși care este cea mai bună varianta”, îi spune bărbatul femeii, care a fost asigurată că va fi moștenitoarea întregii sale averi.
A inventat o operație pe creier
La începutul lunii august 2015, bărbatul i-a transmis iubitei sale că în urmă unor investigațîi medicale i-a fost descoperit un cheag de sânge pe creier și trebuie să fie operat, dar nu vrea că ea să îl ajute cu bani pentru intervenția chirurgicală. „Până nu îmi spui cât costă operația și nu te programezi nu te sun (…) nu te mai juca cu viață ta. Era mai important să mă lași să te ajut pentru magazin decât pentru sănătatea ta? (…) Atunci dacă nu mă lași pe mine să te ajut fă rost de bani cumva și operează-te”, îi transmite victima, îngrijorată, escrocului. În final, femeia i-a transferat 2.500 de euro pentru operație.
Minciunile, dezvăluite
După mai multe luni în care, i-a transferat aproximativ 35.000 de euro, tânăra a început să aibă discuțîi cu bărbatul referitoare la restituirea banilor. Chiar și așa, cei doi au mers într-o vacanță în Asia, pentru care victima a plătit aproape 4.000 de euro.
Când a văzut că iubitul sau nu reușește să mai rezolve „problema cu ANAF-ul”, victima a vorbit cu un prieten al inculpatului și cu mama acestuia, aflând că bărbatul nu este nicidecum un prosper om de afaceri, totul fiind o minciună.
„Eu ți-am spus tot. Ți-am spus absolut tot. Ți-am spus tot. Ți-am recunoscut că m-am învârtit în spirală aia de căcât de minciuni și n-am mai putut să ies. Da, ți-am recunoscut”, îi spune bărbatul tinerei într-unul dintre mesaje.
Obligat să restituie 40.000 de euro
În urmă sentinței Judecătoriei Brașov, menținute de Curtea de Apel Brașov, pe lângă condamnarea de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, escrocul a fost obligat să îi achite victimei prejudiciul în valoare de 41.000 de euro plus dobânzi.