Dragostea lui Trump pentru Coca ar putea avea un preț mare pentru fanii Pepsi

Publicat: 25 apr. 2025, 09:02, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Dragostea lui Trump pentru Coca ar putea avea un preț mare pentru fanii Pepsi

Tarifele vamale impuse recent de fostul președinte american Donald Trump încep să se facă simțite în economia SUA, afectând inclusiv giganți din industria alimentară precum PepsiCo.

Potrivit The Wall Street Journal, compania – care produce Pepsi, Doritos, Cheetos și alte mărci populare – nu mai estimează o creștere a veniturilor în acest an, în principal din cauza creșterii costurilor de aprovizionare și a scăderii încrederii consumatorilor.

PepsiCo se bazează aproape în totalitate pe concentratul pentru băuturi răcoritoare importat din Irlanda, spre deosebire de principalul său concurent, Coca-Cola. Acum, însă, noile tarife impuse de Trump asupra mărfurilor din aproape toate țările – inclusiv o taxă generală de 10% și unele suplimentare, în funcție de relațiile comerciale – determină creșteri semnificative de costuri.

Măsuri de atenuare, dar fără detalii clare

Executivii PepsiCo încearcă să diminueze impactul economic al acestor măsuri, dar detaliile planurilor de adaptare nu au fost încă făcute publice. În paralel, consumatorii americani par tot mai precauți, pe fondul temerilor legate de inflație și de potențialul impact al războiului comercial inițiat de Trump.

Coca-Cola, atinsă indirect

Deși Coca-Cola nu se confruntă cu aceleași probleme de import de concentrat, compania ar putea fi afectată de tarifele impuse asupra aluminiului – material esențial pentru producția de doze metalice. Directorul general al Coca-Cola, James Quincy, a declarat că firma ar putea înlocui o parte din ambalajele din aluminiu cu plastic, pentru a reduce costurile legate de taxe vamale.

O „Zi a Eliberării” controversată

Trump a anunțat impunerea noilor tarife la începutul lunii, numind inițiativa „Ziua Eliberării” pentru economia SUA. Printre măsurile aplicate: taxe suplimentare de 145% asupra produselor chinezești, păstrarea tarifelor pentru autoturisme, piese auto, oțel și aluminiu, și o pauză de 90 de zile doar pentru anumite tarife – dar nu și pentru cele generale de 10%.

Ca răspuns, China a reacționat cu tarife de retorsiune de până la 125% asupra bunurilor americane, alimentând tensiunile comerciale globale.

Negocieri incerte și presiuni politice

Oficialii americani, inclusiv secretarul Trezoreriei Scott Bessent, au sugerat o posibilă detensionare a relațiilor cu China, însă până acum Beijingul nu pare să fi răspuns favorabil. În același timp, Trump și echipa sa de negociere și-au propus obiectivul ambițios de a încheia acorduri comerciale cu 90 de țări în doar 90 de zile – un termen pe care experții îl consideră irealist.

„Punerea pe masă a unor astfel de decizii necesită negocieri serioase”, a declarat Wendy Cutler, fost negociator-șef al Reprezentantului Comercial al SUA. „Nu avem cum să încheiem acorduri cuprinzătoare în acest interval.”

Sprijin în scădere

Conform unui sondaj realizat de CBS News/YouGov la începutul lunii, popularitatea economică a fostului președinte a scăzut cu patru puncte față de luna martie. De asemenea, 60% dintre respondenți s-au declarat împotriva tarifelor impuse de Trump.

Pe măsură ce efectele directe și indirecte ale politicii comerciale se manifestă tot mai clar, companii precum PepsiCo devin barometre sensibile ale impactului economic al deciziilor politice.