Drobul și masa de Paște. Ce greșeală facem de fiecare dată de Sărbători. Sfatul medicului nutriționist

Publicat: 20 apr. 2025, 12:42, de Marian Apipie, în Food , ? cititori
Drobul și masa de Paște. Ce greșeală facem de fiecare dată de Sărbători. Sfatul medicului nutriționist

Sărbătorile Pascale aduc nu doar bucurie, ci și mese îmbelșugate. Pasca, drobul, friptura de miel, cozonacii, ouăle roșii, salatele sunt nelipsite de pe mese, ba chiar și tradiționalele sarmale. Preparatul vedetă de Paște este cu siguranță drobul, care nu lipsește de pe mese în aceste zile. Este un aliment greu? Ce spune medicul nutriționist.

Drobul și masa de Paște. Medicul primar Adelina Brînaru, diabetolog și nutriționist, susține că nu este nimic în neregulă cu drobul, ci mai degrabă cu obiceiul de a întinde masa de la primele ore și de a pune pe ea toate mâncărurile pregătite pentru Paște, fără a păstra un echilibru.

De regulă, de Sărbători, masa începe când ne trezim. În multe familii, se pune masa dimineaţa şi se mai strânge seara. Și se tot aşază diverse preparate în tot acest timp. Este adevărat că e vorba de preparate bune, pe care noi, ca popor, le consumăm cu drag, dar să nu uităm că sunt preparate calorice“, susține medicul.

Dr. Adelina Brînaru mai spune că ar trebui să pregătim toate aceste preparate în cantităţi moderate, rezonabile pentru consumat, care să nu ne determine să mâncăm o lună de zile acelaşi lucru sau să le aruncăm apoi la gunoi. „E bine să avem în minte şi risipa alimentară, să ne gândim că în timp ce noi aruncăm mâncare sunt oameni care nu au ce mânca. Nu trebuie să facem 10 feluri de mâncare pentru că oricum nu putem mânca atât“, transmite medicul în preajma Paștelui.

Drobul și masa de Paște. Ce greșeală facem de fiecare dată de Sărbători

Dr. Adelina Brînaru spune și că „nu e nimic greșit în drob“, ci în „anturajul“ său. „Nu e nimic greşit în drob, ci anturajul e problema, ce mai avem pe masă pe lângă drob. De asemenea, avem marea problemă cu pâinea şi cu brânza, amândouă fiind alimente calorice şi amândouă fiind prezente, de regulă, şi la mesele de sărbători. Înţeleg că drobul nu îl facem tot timpul, aşa că de ce nu ne concentrăm atunci pe acest preparat specific, mai facem o salată şi facem altădată sarmale, de exemplu“, a mai spus medicul nutriționist.

Dr. Adelina Brînaru susține că nu trebuie să ne abținem de la preparatele de sărbători, ci să fim atenți mai degrabă la ce consumăm zi de zi. „Contează ce mâncăm 80% din timpul nostru, acolo sunt obiceiurile alimentare, restul sunt sărbători, evenimente“, a conchis medicul.

Citește și: Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI