Dronele agricole, încă un lux pentru mulți fermieri români. Cât costă și de ce sunt necesare
Deși nu mai sunt deja o prezență exotică în România, dronele agricole sunt departe de a fi un fenomen de masă în rândul fermierilor de la noi, din cauza prețurilor mult prea mari pentru buzunarul agricultorului de rând. În viitor, însă, acestea ar putea să reprezinte o soluție viabilă la criza forței de muncă, fiind asimilate deja cu utilajele agricole, dar și pentru lucrarea terenurilor dificile.
Am putea spune mai degrabă că vorbim, la acest moment, de un moft al fermierilor bogați care vor să experimenteze tehnologii alternative de ultimă oră. De altfel, vânzările se concentrează în zonele bogate ale țării.
„În zona Brașovului s-au vândut destul de multe, în zona Clujului a început să meargă, dar acolo sunt forme mai dificile de relief. De asemenea, în zona Bucureștiului sau la Constanța se vând bine, pentru că este un relief plan, fără obstacole care favorizează utilizarea dronelor. Există cerere și în Timișoara, Oradea și Iași”, a declarat pentru Puterea Mircea Antohie, manager tehnic la Survey Topo Solutions SRL.
Chiar dacă, prin excepție, există și clienți care exploatează suprafețe mici de teren, majoritatea, cum era de așteptat, sunt fermieri mari, cu posibilități financiare. Solicitările vin, însă, și dintr-o altă direcție mai puțin așteptată.
„În România se vând cel mai bine dronele mari, pentru că fermele caută să aibă o eficiență cât mai ridicată. Clienții sunt de la ferme mici de până la 200 de hectare, la ferme mari de 1.500 de hectare. Acum de exemplu, suntem în discuții cu un fermier care are 3.000 de hectare care vrea să cumpere mai multe unități. Are locuri cu vegetație foarte înalte și nu poate intra foarte ușor prin metode convenționale. Am avut și o cerere pentru cineva care a vrut să aplice tratamente pentru un teren de golf”, ne-a declarat managerul la Indagra.
Avantajele dronei
Chiar dacă au, încă, prețuri prohibitive pentru buzunarele majorității fermierilor, dronele pot reprezenta, în viitor, o soluție la criza tot mai accentuată a forței de muncă din România, care se resimte acut și în sectorul agricol.
„Drona nu necesită un operator, ea merge și revine singură la punctul de încărcare, iar un fermier poate opera chiar și două-trei în paralel. Singurul lucru care trebuie făcut este planificarea zborului pe telecomandă, iar drona va urma traseul de zbor. Dacă rămân fără substanțe sau fără baterie, dronele se vor întoarce automat în punctul de decolare”, a explicat Antohie.
O dronă poate să stea în aer circa 15 minute la o masă maximă când poate să transporte până la 30 litri de substanțe lichide și 40 de kilograme de substanțe solide sub formă de granule. Eficiența orară este de circa 14 hectare. Dronele sunt propulsate de șase motoare, au două camere de supraveghere, în față și în spate, precum și radar pentru evitarea obstacolelor.
Prețul pachetului, care include și stația de încărcare și trei acumulatori, pentru urgentarea încărcării prin rotirea bateriilor, este de 18.900 euro plus TVA. Încărcarea acumulatorilor durează circa 12 minute, fiind urmărită eliminarea timpilor morți.
Chiar dacă eficiența dronelor este încă redusă comparativ cu utilajele clasice, există unele avantaje clare ale acestora.
„Din cauza condițiilor de mediu, fermierii preferă să recurgă la metode mai neconvenționale. Cu dronele se poate intra în câmp indiferent de temperatura ambientală, indiferent de cât a plouat. Acesta este principalul avantaj. Un alt avantaj este consumul redus de apă. Cu dronele se consumă cam cu 90% mai puțină apă. Un alt avantaj constă în curenții turbionari generați de pale. Astfel, datorită acestor curenți turbionari, substanțele sunt aplicate pe întreaga suprafață a plantei. Dronele sunt folosite, în principal, pentru partea de ierbicidare și fertilizare. Eficiența unei drone mici este de cinci hectare pe oră, iar a unei drone mari este de 14-15 hectare pe oră. Dacă pentru a lucra un hectar, prețul carburantului este de circa 100 de lei, este evident că încărcarea acumulatorilor nu costă atât de mult. Dronele pot fi utilizate indiferent de condițiile meteo, pot intra în câmp și pe ploaie. De asemenea, pot lucra noaptea și în condiții de vizibilitate reduse, pentru că au senzori de detectare obstacole”, a mai precizat Antohie.
În ultimii ani, cererea de drone a crescut ca urmare a popularizării acestor soluții tehnice, în ciuda prețului încă ridicat pentru mulți fermieri din România.
„Până în 2021 am comercializat drone pentru acțiuni de salvare si pentru cartografiere, însă, anul trecut, din cauza precipitațiilor abundente, au început clienții să ne întrebe dacă avem drone pentru agricultură și de atunci am început să aducem și astfel de drone”, a declarat Antohie.