Dronele românești ajung la producție de serie până la finalul anului, a promis ministrul Bogdan Ivan

Publicat: 15 apr. 2025, 19:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Dronele românești ajung la producție de serie până la finalul anului, a promis ministrul Bogdan Ivan
Foto: antena3.ro

Dronele românești devin realitate odată cu un parteneriat semnat cu o companie americană. Asocierea are ca obiect producția a două tipuri de drone la uzina Carfil din Brașov.

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat marți, 15 aprilie, că dronele vor fi produse în serie până la finalul anului. Declarația a fost făcută pe fondul întâlnirii delegației Congresului SUA la București.

Cele două tipuri de drone vor fi produse la uzina Carfil din Brașov în parteneriat cu compania americană Periscope Aviation.

Avem deja a patra sau a cincea întâlnire cu ceilalți miniștrii, cu administrația prezidențială, cu mai multe entități, pentru a ne asigura că vom reuși să aducem cât mai mulți bani din mecanismul SAFE care se dezbate la nivel european și prin mecanismul ReArm Europe”, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan, la un post de televiziune.

România nu va produce drone doar pentru utilizarea internă, ci speră să devină un exportator de tehnică militară în UE și în lume, a mai spus ministrul.

Acum avem această oportunitate să ne întărim capacitățile de producție în apărare. Mă refer inclusiv la muniție de calibru mic, obuziere, pulberi, tot ceea ce înseamnă explozibili, să le producem în România. Avem proiecte strategice pentru care avem deja depuse cereri pentru finanțare. Pentru o parte avem deja finanțare, pentru cealaltă parte căutăm surse de finanțare, dar căutăm și piață. Interesul nu e doar să producem pentru Armata Română, ci și să exportăm în UE și în lume”, a explicat Bogdan Ivan.

Anunțul vine la doar câteva luni după ce Guvernul a semnat memorandumul pentru proiectul „Drona Românească”, lansat în noiembrie 2024.

În prezent, cea mai mare dronă românească de utilitate militară este un multicopter ce poate fi folosit pentru transportul răniților din teatrele de operații, dar și pentru aprovizionarea cu muniție. Un astfel de aparat de zbor fără pilot, ce ajunge să cântărească aproape 300 de kilograme după ce este echipat cu tehnologie de ultimă generație, are un preț de câteva sute de mii de euro.