Drumul banilor dubioși în paradisul fiscal din Cipru! Politicienii și afaceriștii români au profitat de lipsa de implicare a BNR

Publicat: 24 apr. 2024, 08:05, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Drumul banilor dubioși în paradisul fiscal din Cipru! Politicienii și afaceriștii români au profitat de lipsa de implicare a BNR

Politicieni și oameni de afaceri români dar și afaceriști străini cu business-uri în țara noastră au transferat prin fosta Bank of Cyprus bani în paradisul fiscal din Cipru.

 

Politiceni precum Eugen Uricec, fost parlamentar  PDL, Cătălin Beciu, fost la ALDE și trecut la PNL, și oameni de afaceri de talia lui Bobby Păunescu, Emil Sârbu (proprietarul GCG), dar și foarte mulți constructori români au transferat bani prin fosta Bank of Cyprus în paradisul fiscal din Cipru, pentru ”optimizare fiscală”. În sediul băncii a fost văzută cel puțin de două ori și Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu. Nu oriunde, ci la birourile șefilor filialei românești.

De ce apelau cei numiți, dar și mulți alții, la această bancă? Pentru că Bank of Cyprus România nu cădea sub reglementarea BNR, ci doar în Cipru. În România nu se raporta nimic. Practic, nu te întreba nimeni de unde ai sumele de bani pe care vrei să le transferi. Dacă ajungi cu mai mult de 5.000 de euro la bancă, este alertat Oficiul Spălării Banilor, dar nu și în cazul Bank of Cyprus. Și de aici apare suspiciunea operațiunilor și intereselor celor care au fost clienții băncii.

Așa se face că Bank of Cyprus România făcea transferuri de sume cuprinse între 10.000 și 500.000 de euro, dacă  nu și mai mult, doar pentru o singură operațiune. Totul se făcea printr-un departament care era poziționat strategic, lângă birourile șefilor. Directoare acestui departament era cetățean cipriot, iar sarcina ei principală era să aducă foarte mulți clienți. Cel care controla toate aceste operațiuni era Louis Pochanis, care apare pe Linkedin ca fiind ” Executive Chair Insurance Companies at Bank of Cyprus, Chairman of the Board of Directors of Eurolife and Genikes Insurance”.

Pe lângă românii menționați mai sus, la Bank of Cyprus veneau si oameni de afaceri străini cu afaceri în România. ”Veneau, deschideau contul, după care nu-i mai vedeai”, conform unui insider în fosta bancă. Asta înseamnă că interesul lor era clar: să spele banii.

Mulți dintre cei care apelau la această bancă își deschideau cont în România, dar și în Cipru, pentru a evita comisioanele interbancare. Practic, optimizarea fiscală se facea până la ultimul cent

Pe fondul unor probleme la banca mamă, dar și a unor investiții imobiliare cu cântec, Bank of Cyprus s-a închis iar clienții au fost luați de Vista Bank, via Marfin Bank. Vista este o bancă controlată din 2018 magnatului grec Vardis Vardinogiannis, prin intermediul fondului Barniveld Enterprises Limited din Cipru. Iar această structură dă naștere unor suspiciuni în sensul că practicile de la Bank of Cyprus nu au fost abandonate.

 

Căderea Bank of Cyprus

 

Bank of Cyprus, cunoscută și sub denumirea de bancă-agentie imobiliară, a fost implicată într-o serie de tranzacții dubioase pe piața imobiliară românească înaintea crizei din 2008. Această bancă cipriotă a înființat și finanțat 16 firme imobiliare, oferindu-le credite pentru achiziționarea de proprietăți imobiliare și hoteluri, inclusiv Marriott.

În ciuda euforiei economice din acea perioadă, Bank of Cyprus și-a încheiat operațiunile în România la sfârșitul lunii noiembrie 2017. Banca Națională a României (BNR) a confirmat că aceasta a fost radiată din Registrul Instituțiilor de Credit după înregistrarea mențiunii la Oficiul Registrului Comerțului.

În urma acestor evenimente, numărul sucursalelor băncilor străine în România a scăzut la 7 la finalul anului precedent, iar numărul total al instituțiilor de credit a fost de 35, incluzând două bănci pentru locuințe și Creditcoop.

Investiția în Banca Transilvania a fost una dintre mișcările notabile ale Bank of Cyprus. În 2009, aceasta a preluat un pachet de 9,7% din acțiunile Bancii Transilvania, pentru care a plătit 58 de milioane de euro. Tranzacția a avut loc în contextul în care Banca Transilvania a căutat un investitor strategic pentru a-și întări capitalizarea după izbucnirea crizei din 2008.

Bank of Cyprus și-a confruntat propriile dificultăți în anii următori, mai ales în contextul crizei financiare din Cipru din 2013. Această criză a afectat întreaga industrie bancară cipriotă și a dus la naționalizarea depozitelor negarantate de peste 100.000 de euro pentru a salva Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din țară.

Aceste evenimente au avut ecouri și în România, deoarece Bank of Cyprus România era o sucursală a băncii-mamă și nu o entitate juridică românească. În consecință, Banca Națională a României s-a implicat pentru a transfera depozitele de la Bank of Cyprus la altă bancă cipriotă cu statut de persoană juridică română, Marfin Bank, pentru a proteja deponenții români.

Bank of Cyprus a fost, de asemenea, implicată în afaceri imobiliare în România, finanțând numeroase proiecte, inclusiv achiziția ONT Carpati, o agenție de turism cu o istorie îndelungată, pe care ulterior a falimentat-o pentru a prelua activele valoroase, precum hotelurile Marriott și New Montana din Sinaia.

 

Oportunități de investiții în Cipru

Cipru oferă numeroase oportunități pentru investitorii internaționali care doresc să formeze o companie offshore în Uniunea Europeană. Fie pentru investiții, ca holding sau în scopuri comerciale, Cipru are peste cincisprezece vehicule diferite de formare de companii offshore într-o jurisdicție care are o lungă istorie de finanțare internațională. O companie cipriotă este guvernată de Legea Societăților , Cap 113, care a fost inspirată de Legea Societăților din Regatul Unit.

Unele dintre cele mai populare companii oferite este Cyprus IBC, iar Cyprus LLC este potrivită pentru cei care locuiesc în afara Ciprului și care ar dori o companie privată cu statut nerezidenţial.

De la introducerea Ciprului în Uniunea Europeană, vehiculele sale financiare au trecut prin multe schimbări, astfel încât să fie conforme cu legislația UE. Ea a reușit să rămână suficient de autonomă, culegând în același timp multe dintre beneficiile câștigate devenind membru UE.