DSVSA: vaca nu-i ca oaia
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Screenshot-2025-03-28-092022.png)
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a retras de la comercializare 133 de kilograme de telemea de oaie, pe motiv de nerespectare a prevederilor referitoare la etichetare, întrucât produsul ar fi avut în conținut și lapte de vacă.
Potrivit unui comunicat al DSVSA Buzău, în februarie, inspectorii DSVSA au organizat 478 de verificări la operatori economici din județ. A fost examinat întregul lanț de la producție la comercializare. Controalele efectuate au urmărit respectarea
• condițiilor generale de igienă,
• cerințelor de trasabilitate,
• modul de etichetare a produselor alimentare.
„În urma controalelor efectuate, au fost constatate următoarele neconformități:
• deficiențe structurale,
• desfășurarea altor activități decât cele aprobate sanitar-veterinar,
• lipsa verificării stării de sănătate,
• lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice,
• deficiențe de etichetare, depozitare și manipulare a produselor alimentare.
Urmare a acestor neconformități, au fost aplicate 7 amenzi contravenționale în valoare totală de 68.600 de lei și 29 de avertismente”, a transmis DSVSA Buzău.
DSVSA Buzău: „Telemea de oaie cu deficiențe de etichetare”
Totodată, autoritățile sanitare au intervenit pentru soluționarea a două alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje și a trei notificări de neconformități primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă, fiind retrase de la comercializare 133,3 kilograme de telemea de oaie cu deficiențe de etichetare.
„Au fost retrase 130 de kilograme de telemea de oaie de la comercializare. Problema a fost de etichetare, produsul telemea de oaie avea în compoziție și lapte de vacă și a fost retras de la comercializare. În mod conform, produsul ar fi trebuit să aibă în compoziție doar lapte de oaie”
— purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Onoriu Țăranu, declarație pentru AGERPRES.
În timpul campaniei de control au fost prelevate 151 de probe de produse alimentare pentru determinarea conformității acestora cu prevederile legale.
Redactorii PUTEREA s-au consultat cu producători de brânză din Brașov (Bran), Teleorman, Gorj (Novaci).
În unanimitate, ciobanii au declarat că problema vizată este strict birocratică, legată de etichetare. Ei au precizat că, de fapt, brânza este mai gustoasă și mai căutată dacă se face din amestec de lapte. De oaie și de vacă, în cazul de față. Este rețeta secretă a baciului. Pe de altă parte, sunt consumatori care doresc fie brânză de vacă, fie brânză de oaie. Situație de împăcat și capra, și varza. În final, susțin ciobanii, consumatorii nu doresc decât o brânză bună.