Dubai pentru toți: o cincime din investițiile imobiliare din „Orașul de Aur” sunt indiene, românii sunt pe locul 8 între europeni
Indienii conduc în Top 10 al investitorilor globali în Dubai, cu o pondere a achizițiilor imobiliare de 21,84%, conform unei statistici pentru trimestrul I din 2024, întocmită de DAMAC Snapshot. Românii sunt pe locul 8, dar… într-un clasament european.
Pe locurile următoare ale investitorilor globali vin, la mare distanță de indieni, britanicii, cu 7,49%, chinezii – 5,85%, pakistanezii – 4,87%, saudiții – 4,54%, americanii – 4,42%, canadienii – 2,81%, egiptenii – 2,75%, olandezii – 2,37% și iranienii – 2,21%. Primele 10 naționalități investitoare acoperă peste 60% din achizițiile imobiliare totale în Dubai.
DAMAC Snapshot este o platformă digitală dezvoltată de compania DAMAC Properties, destinată clienților, investitorilor și brokerilor implicați în achiziționarea sau gestionarea de proprietăți dezvoltate de DAMAC, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Orientul Mijlociu, cu proiecte majore în Dubai și în alte orașe.
O altă statistică arată că în trimestrul al III-lea din acest an au fost semnate contracte de vânzare-cumpărare de proprietăți în zonă în valoare de 320 mld. AED (87 mld. USD). Aplicând regula de trei simplă, valoarea investițiilor imobiliare în Dubai într-un an este comparabilă cu PIB-ul României (320 de miliarde de euro, în 2023).
Într-un alt top, dar din 2023, românii se aflau pe locul 8 între investitorii europeni din Dubai. Nu există alte cifre publice, în cazul românilor. Cea mai ieftină locuință în Dubai, un studio, se poate achiziționa cu peste 180.000 de dolari americani (170.000 de euro), echivalent în moneda locală – 661.140 AED (dirhamul Emiratelor Arabe Unite = AED), conform ofertelor din piață. Alexandru Grecu, consultant Imobiliare Dubai, susține însă că mai sunt studiouri chiar și la 150.000 de euro. Apoi, în funcție de numărul de camere și de mărimea imobilului, prețurile urcă rapid la câteva sute de mii de euro, iar vilele ajung să coste milioane de euro. Metrul pătrat dintr-o asemenea proprietate este prețăluit la peste 5.000 de euro, iar un studio, fiindcă la el ne-am referit inițial, are în jur de 30 mp.
Dubaiul este supranumit „Orașul de Aur”, datorită opulenței și dezvoltării rapide în domeniul imobiliar, al luxului și al comerțului cu aur. I se mai spune „Orașul viitorului”, datorită arhitecturii futuriste și inovațiilor tehnologice, precum și „Perla Golfului” (sau „Perla Orientului Mijlociu”), pentru statutul său de destinație premium în regiune.
Citiți și: https://www.puterea.ro/trend-imobiliar-romanii-au-inceput-sa-se-mute-la-plajele-din-spania/