Duelul caracterului pierdut, la Corbeanca, de polițistul Mihai Covaliu
Echipa olimpică a României, având în componenţă 107 sportivi care vor concura la 18 discipline olimpice, a plecat, ieri, la Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice de vară organizate între 26 iunie și 11 august 2024. Poze, interviuri, promisiuni, zâmbete, îmbrățișări și declarații peste declarații. Atmosfera de la Aeroportul Otopeni a fost ieri una relaxantă și plină de optimism. „Vedeta” evenimentului a fost președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), comisarul șef de poliție Mihai Covaliu.
„Acum o sută de ani, drumul către medaliile olimpice a fost deschis tot la Paris, cu o medalie de bronz, iar nouă ne revine misiunea de a continua această poveste frumoasă și de a îmbogăți tezaurul României cu alte medalii”, a declarat Mihai Covaliu, șeful găștii care a acaparat sportul românesc din noiembrie 2016. Cugetare și constatare profundă! Însă, ceea ce nu spune șeful COSR este faptul că CV-ul său are o mare bilă neagră la rubrica „caracter”. De fapt, în CV-ul comisarului șef de poliție Mihai Covaliu cuvântul „caracter” e înlocuit cu „mercantil”, care în DEX înseamnă că „se preocupă numai de câștigul material, care urmărește în orice împrejurare să profite”.
Povestea mercantilismului lui Mihai Covaliu a început la Jocurile Olimpice de vară din 2000 de la Sydney-Australia, unde el a obținut, la sabie individual, una dintre cele 11 medalii de aur ale delegației României. Imediat după terminarea Jocurilor Olimpice de vară de la Sydney, delegația României, care ocupase locul 11 pe națiuni la medalii- 11 de aur, 6 de argint și cinci de bronz, a fost primită cu mare fast în țară. Atunci, cunoscutul om de afaceri Cristian Țânțăreanu a făcut un gest surprinzător față de cei care au luat medalii de aur la această olimpiadă. Celor 24 de sportivi care au obținut cele 11 medalii de aur le-a oferit gratuit 500 mp de tren în „Paradisul Verde” pe care-l deține la Corbeanca în județul Ilfov. Scopul a fost ca medaliații cu aur să-și construiască o vilă, iar el le oferea gratuit terenul. Unii au acceptat și chiar și-au construit câte o vilă, cum fost Gabriela Szabo, alți nu, dar gestul lui Cristian Țânțăreanu a fost unul lăudabil. Însă, surpriză! După câteva luni de la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney, Cristian Țânțăreanu a primit un telefon.
-Buna ziua domnule Țânțăreanu. Sunt Mihai Covaliu.
-Buna ziua Mihai!
-Știți, v-am deranjat pentru o rugăminte.
-Te ascult. Despre ce este vorba?
-Dumneavoastră mi-ați oferit gratuit 500 mp de teren la Corbeanca, dar eu nu am nevoie de acest teren. Așa că v-aș ruga să-mi dați contravaloarea celor 500 mp așa cât este acum la prețul pieței. Era vorba de cam 4-50 de dolari/mp.
Opsss! Cristian Țânțăreanu a rămas blocat la telefon și nu îi venea să creadă ce auzise! Cum eu îi dau gratis un teren și el vine acum și îmi cere bani pentru acel teren? Incredibil, dar adevărat! Și martori la acea discuție au fost câțiva foști mari sportivi ai României. Acest eveniment spune totul despre caracterul actualului președinte al COSR. Dar cum cine se aseamănă se adună, nu ar trebuie să ne mirăm de caracterul lui Mihai Covaliu, cel aterizat la conducerea COSR prin susținerea lui Gabriel Oprea. Și a ajuns să facă echipă cu George Boroi, cel care prin amatorism managerial a îngropat Clubul Sportiv al Armatei Steaua București în mocirla mediocrități! Practic, prin telefonul dat, comisarul șef de poliție Mihai Covaliu a vrut să-i demonstreze lui Cristian Țânțăreanu că nu-l poate contrazice pe Nicolae Iorga: „De cele mai multe ori un om are mai multe caractere: unul pe care-l crede el, altul pe care i-l dă publicul și un al treilea pe care nici unul, nici altul nu-l pot desluși niciodată, și care e cel adevărat”! Mai mult, șeful găștii olimpice de la COSR n-a vrut să-l contrazică nici pe Voltaire care a spus: „Caracterul oamenilor îl poţi judeca după faptele lor”. Și cam așa a pierdut Mihai Covaliu duelul caracterului cu omul de afaceri Cristian Țânțăreanu și nu numai cu el! Dar, acum, la Paris, comisarul șef de poliție Mihai Covaliu va face echipă, ca și la Tokyo, cu un alt „mare” caracter mercantil al sportului românesc- pensionara președintă a ANS, generalul de poliție Elisabeta „Uța” Lipă. Adică doi polițiști au ajuns să controleze sportul românesc!