Dumbrava cu ghiocei
Când a vrut să dea lumii – pe lângă rele, și grele, și proaste, și purtabile pe umeri precum crucea lui Iisus – și ceva desăvârșit în frumusețe, simplitate, parfum, Dumnezeu a creat florile. Și, când și-a dat seama că ele sunt și mai fabuloase dacă sunt în număr mare, le-a adunat snop și le-a presărat pe câmpuri și pe munți.
De să le vadă, zi, noapte, tot omul. Și să se bucure de sublimul lor. Un astfel de loc, unde cresc, nestingheriți, pe o tarla de zece hectare, ghioceii, se află în județul Hunedoara, în satul Orăștioara de Sus.
Unii le spun simplu, ghiocei. Alții leucojum. Alții lăcrimioare. Sau leuște. Sau clopoței. O altă parte spune că s-ar înrudi și cu viorelele. Localnicii le spun ghiocei bogați de vară. Care se găsesc pe Platoul Vârtoapelor din județul Hunedoara, la doar 13 km de Sarmisegetuza Regia, în Munții Oraștiei din masivul Sureanu, și se întind pe zece hectare.
Sunt mai multe specii de ghiocei și înfloresc la începutul lunii martie, rămânând înfloriți până în aprilie. Turiștii consideră zona una extrem de frumoasă. Și vin în număr mare să vadă covorul de ghiocei. Pentru cei interesați, punctul de plecare spre poiana cu fason de dumbravă minunată, este comuna Orăștioara de Sus, din parcul natural Grădiștea Muncelului.
Și, când se termină ghioceii, parcă pentru a continua misiunea de înfrumusețare a zonei, înfloresc narcisele de la Sălașul de Sus, localitate aflată tot în județul Hunedoara.
În mai, când narcisele sunt la maximul de înflorire, aici se desfășoară și un festival, numit, cum altfel, al narciselor. Fânețele cu narcise sunt, pentru cei care iubesc florile și frumosul, o priveliște de neegalat. Acum, că, oficial, s-a încheiat pandemia, turiștii sunt așteptați în număr mare să se bucure de ghiocei și de narcise.