Duminica votului. Duminica “Vindecării orbului din naștere”

Publicat: 09 iun. 2024, 07:15, de Magda Marincovici, în Culte , ? cititori
Duminica votului. Duminica “Vindecării orbului din naștere”
Duminica vindecășrii orbului alegeri locale alegeri electorale

9 iunie, duminica ”Vindecării orbului din naștere” sau ”Duminica orbului” și  românii ies la vot, ca în 1990, la primele alegeri. Totuși, în 2024, pe lângă votul pentru alegerile locale, românii votează și pentru cele europarlamentare.

Potrivit site-ului Creștin Ortodox, ”minunea săvârșită de Hristos cu orbul din naștere a uimit multă lume. Numai fariseii și mai marii Templului nu doresc să accepte ca este posibil ca Hristos să redea cuiva vederea.

Patriarhul Daniel explică semnificația acestei minuni săvărșite de Hristos, numind-o ”o tainică lucrare”: „Remarcăm faptul că Iisus săvârşeşte această minune întrucât însăşi boala acestui orb din naştere este rezultatul unei hotărâri a lui Dumnezeu, o tainică lucrare a Lui în lume pentru întărirea credinţei celor care Îl iubesc pe El şi pentru mustrarea celor care deşi au ochi trupeşti nu au vedere duhovnicească”.

Smerenie și credință

Înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe distinge două motive pentru care ”orbul” este vindecat: smnerenia adâncă  și credința în ”cee ace îi spune Iisus”.

„Pentru două motive îl unge cu tină pe acest orb din naştere şi îl trimite la scăldătoarea Siloamului. În primul rând, pentru ca să constate smerenia lui adâncă și credința lui puternică. În al doilea rând, ca să vadă cât mai multă lume că a mers orb la scăldătoarea Siloamului și s-a întors văzător. Când i-a spus Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului, acest orb din naștere arată o smerenie copleșitoare și o credință că ceea ce îi spune Iisus se va împlini”, mai arată capul BOR.

Sfântul Chiril al Alexandriei

Tot în această duminică, este prăznuit Sfântul Chiril al Alexandriei, cel care a fost episcop și a contribuit decisiv  la slăvirea Fecioarei Maria. Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos există două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană. Sinodul al III-lea ecumenic de la Efes din anul 431 a recunoscut oficial titlul de „Theotokos” pentru Maica Domnului. Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444.