Dunărea în creștere masivă: Hidrologii avertizează asupra unei viituri semnificative până la finalul lunii septembrie
Conform noilor prognoze emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în România, la secțiunea Baziaș, va ajunge săptămâna viitoare la 8.300 mc/s, mult peste media multianuală a lunii septembrie, stabilită la 3.800 mc/s. Această creștere vine după ce sâmbătă, debitul fluviului a atins valoarea de 5.700 mc/s, în condițiile în care pe 13 septembrie era de doar 2.200 mc/s, potrivit Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).
Echipele ANAR sunt deja mobilizate, pregătind saci de nisip și alte utilaje de intervenție în anticiparea viiturii. Viitura este așteptată să ajungă în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, însă specialiștii estimează că aceasta va fi mai redusă decât se prognoza inițial, datorită scăderii debitului în amonte, la Budapesta.
Debitele Dunării sunt în creștere și pe sectorul aval de Porțile de Fier, iar specialiștii atrag atenția asupra presiunii pe diguri din cauza duratei lungi de propagare a viiturii, care poate dura până la șapte zile.
Pe râurile interioare din România, prognoza indică o scădere a debitelor medii zilnice, cu excepția unor creșteri izolate în zona de vest, cauzate de ploile prognozate în perioada următoare.
Reprezentanții Hidroelectrica au asigurat că amenajarea hidroenergetică de la Porțile de Fier este pregătită pentru tranzitarea viiturii, iar debitul maxim estimat de 9.000 mc/s poate fi gestionat în siguranță pe sectorul românesc al Dunării. Cu toate acestea, monitorizarea rămâne strictă, iar echipele sunt pregătite să intervină în cazul necesității consolidării digurilor pentru a proteja populația.