După 30 de ani: Se redeschide frumoasa grădină Alhambra, mândria Bucureștiului de altădată. Cine a salvat monumentul istoric
De 30 de ani, era lăsată pradă bălăriilor și ruginei. A fost construită în anul 1916 și este prima grădină istorică din Capitală. Iată că, după mai bine de 30 de ani se redeschide această primă grădină istorică a Bucureștiului, Alhambra. Primul eveniment programat este un concert de pop-opera al grupului Ad Libitum Voices, pe 26 august. Complexul a fost salvat de Asociația Culturală Teatrul Independent Elisabeta cu o investiție de 1 milion de euro, în grădină și cinematograf.
„În anul 1916, pe harta culturală bucureșteană își face apariția Teatrul de Vară „Alhambra. Un spațiu gândit ca un templu al artei, proiectat de către arhitectul Nicolae Nenciulescu, cel care a lucrat în perioada interbelică şi la Palatul Regal. În scurt timp, devine unul dintre cele mai elitiste, luxoase și importante spații culturale atât din București, cât și din întreg spațiul cultural din sud-estul Europei”, se precizează și pe pagina de Facebook a grădinii de vară.
La evenimentele organizate la acea vreme participau chiar regele Carol I și regina Elisabeta. Prima peliculă care a rulat la teatrul de vară a fost “Voiage dans la lune”, de Georges Melies, cu puțin timp înainte ca România să intre în Primul Război Mondial. În anul 1948, Grădina de Vară și Cinema Capitol sunt naționalizate de către regimul communist. În perioada 1977-1989 se fac o serie de modificări și reparații, cinematograful Capitol se redeschide și funcționează până după Revoluție. Regia Autonomă a Distribuției Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm” preia în administrare cele două obiective în anul 1991. La scurt timp, ambele sunt închise și, din acel moment, nu s-a mai facut niciun fel de investiție.
Asociația a făcut primii pași în direcția procesului de reabilitare a celor două spații
Grădina Alhambra din strada Constantin Mille nr. 13 face parte dintr-un ansamblu de monumente istorice, alături de fostul Cinematograf Capitol. „Noi am preluat ansamblul la sfârșitul lunii iunie, iar banii investiți provin din sursele proprii ale asociației”, a declarat, pentru Buletin de București, Florina Pîrvan, event manager al Teatrului Elisabeta. Reprezentanții asociației precizează că cele două monumente vor intra într-un process de reabilitare al cărui obiectiv final este modernizarea spațiilor, punând în valoare arhitectura originală.
„În acest moment, asociația a făcut primii pași în direcția procesului de reabilitare a celor două spații: Grădina Alhambra a fost amenajată, astfel încât să poată găzdui evenimente culturale în condiții de siguranță. Oaspeții se vor putea delecta cu spectacole de succes, preparate culinare savuroase și băuturi răcoritoare sub cerul liber, chiar în inima capitalei. Ulterior, ambele spații vor fi recondiționate și redate vieții culturale a Bucureștiului, prin evenimentele, valorile și atmosfera pe care le vor promova”, au declarat oficialii asociației. Grădina de vară ocupă o suprafață de aproape 410 metri pătrați și are o capacitate de 200 de locuri. Cinematograful Capitol are suprafață de 630 de metri pătrați și va avea aproape 550 de locuri.
Ceva în plus: pe 27 august, va fi prezentat spectacolul de muzică şi dans al The Cuban Project. Muzicienii Harvis (voce şi trompetă), El Nino (voce şi percuţie) şi Omar Secada (voce şi pian) vor fi acompaniaţi de un DJ şi de două perechi de dansatori.