După cazul ”căminelor groazei”, statul reformează asistenţa socială
Pentru a evita situații ca cele din episodul ”căminele groazei” din Voluntari, guvernul a elaborate un proiect privind reforma asistenţei sociale.
Proiectul de lege privind reforma asistenţei sociale a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Actul normativ elaborat de Guvern a fost elaboratr pentru a preveni situații ca cele dezvăluite de presă în scandalul de anul trecut legat de căminele de bătrâni din Voluntari.
Documentul prevede retragerea mult mai rapidă a licenţei în cazul centrelor care nu respectă normele în vigoare privind protejarea persoanelor care beneficiază de servicii sociale.
Proiectul legislativ oferă inspectorii sociali putere de control și de anchetă pe teren pentru a depista încălcări ale legii. Totodată, prin acest document se înființează Registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor vulnerabile care au nevoie de asistență socială.
Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că noua legislaţie va schimba în bine asistenţa socială în România şi va proteja persoanele vulnerabile de eventualele abuzuri. Actul normativ prevede amenzi pentru încălcarea legislaţiei care cresc până la 100.000 lei şi se introduc sancţiuni penale. Proiectul de lege merge la promulgare.
Anul trecut, autoritățile statului român au descoperit cazul ”căminelor groazei” din Voluntari. Persoane în vârstă cazați în căminele de bătrâni din Voluntari erau bătuți, înfometați, ținuți în mizerie, puși la muncă, supuși la tratamente umilitoare de către îngrijitori plătiți din bani publici ca să le asigure asistența socială.
Imaginile care au circulat în mass-media semănau cu cele luate de presa internațională de la începutul anilor ’90 în România în orfelinatele ceaușiste. Presa a anchetat de asemenea cazuri similar și în alte localități din România. Casele de bîtrâni era folosite ca pretext pentru sponsorizari mascate. Totodată, îngrijitorii erau acuzați că sustrag bani din pensiilor bătrânilor