După ce a eșuat în colectarea selectivă, Primăria Galați lansează conceptul „insule ecologice digitalizate”

Publicat: 19 iun. 2024, 08:12, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
După ce a eșuat în colectarea selectivă, Primăria Galați lansează conceptul „insule ecologice digitalizate”

Primăria Galați a anunțat construirea, în baza unei finanțări de 26,5 milioane de lei prin PNRR, a unei rețele de 336 de „insule ecologice digitalizate” în cartierele orașului, prin care se încearcă realizarea colectării selective a gunoaielor.

Primăria încearcă de mai mulți ani să realizeze colectare selectivă, au fost încercate mai multe variante, dar toate au eșuat, dar nu din lipsa simțului civic al gălățenilor, ci din incompetența celor care au condus de-a lungul anilor Serviciul de salubrizare Ecosal, din cadrul Primăriei Galați. Printre aceștia se află și primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, care înainte de a deveni primar a fost directorul Ecosal.

Mai întâi, la punctele de colectare au fost instalate sute de „europubele” din plastic, de culori diferite în funcție de fracțiile colectate, dar multe dintre acestea au fost, fie distruse de căutătorii în gunoaie, fie incendiate de tinerii teribiliști și Primăria Galați a cheltuit sute de mii de lei pe înlocuirea „europubelelor”, la care s-a renunțat din cauza costurilor mare presupuse de înlocuirea lor.

A fost încercat un proiect pilot la câteva blocuri din Galați, la care s-au distribuit la fiecare apartament saci pentru colectarea selectivă, dar proiectul a eșuat pentru că, în condițiile în care multe scări de bloc sunt închise, trebuia ca un reprezentant al asociației să colecteze sacii de la colectarea selectivă.

În urmă cu 3-4 ani s-a trecut la colectarea selectivă din cartierele de locuințe individuale, de asemenea eșuată, pentru că gălățenii primesc de la Ecosal saci foarte mari, de 150 – 200 litri, mult prea mari pentru câteva peturi, sticle sau doze, care se adună săptămânal într-o gospodărie și gălățenii preferă să folosească sacii pentru deșeurile amestecate.

La descurajarea colectării selective contează și faptul că sacii cu deșeurile selectate pe fracții – plastic, metal, sticlă – sunt aruncați la grămadă, în aceeași utilitară, la un loc cu sacii cu gunoaie amestecate. Concluzia este că selectarea colectivă se încheie la momentul în care cetățeanul scoate sacii cu deșeuri selectate la poartă.

Dovada că la groapa de gunoi deșeurile sunt aruncate la grămadă este și faptul că în luna mai Groapa de gunoi a Galațiului, de la Tirighina, a ars timp o săptămână, fără să poată fi stinsă de pompieri din cauza cantitaților mari de deșeuri de plastic din muntele de gunoaie. Garda de Mediu a amendat Serviciul Ecosal din cadrul Primăriei Galați cu 40.000 de lei, pentru „lipsa sistemului de monitorizare în faza de explorare a unui depozit de deșeuri”.

În cartierele Galațiului, 336 de „insule ecologice digitalizate” construite cu peste 26 milioane de lei, prin PNRR

Acum, primarul Galațiului anunță o nouă ofensivă pentru realizarea colectării selective a gunoaielor. A fost anunțată semnarea unui nou contract de finanțare prin PNRR, în valoare de 6,5 milioane de lei, pentru înființarea a 61 de „insule ecologice digitalizate”, după ce s-a obținut deja o finanțare de 20 de milioane de lei, fără TVA, pentru alte 275 de astfel de „insule” de colectare selectivă a deșeurilor.

„Cu sisteme bazate pe noile tehnologii, vom asigura creșterea capacității de colectare separată a deșeurilor. Totodată aceste puncte moderne vor fi protejate împotriva actelor de vandalism”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

„Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor și sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor”, se spune în anunțul Primăriei Galați.

Aici este lansată o nedumerire: cum împiedică „depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate”, faptul că „insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces”?

Din punct de vedere constructiv, „vor fi insule ecologice subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj) sau supraterane (care nu necesită construcții și montaj)”.

„Aceste containere vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat și sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate. De asemenea, va fi instalat modulul GSM pentru transmisie date și va fi prevăzută o bază de date privind beneficiarii serviciului și o interfață de facturare pentru operatorul de salubrizare.

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere”, se mai spune în anunțul Primărei Galați.

Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi „insulele ecologice digitalizate” în atingerea obiectivului de colectare selectivă a deșeurilor la Galați.