După ce l-a cumpărat anul trecut, Hagag se pregătește să consolideze și să renoveze Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei
Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a depus, de curând, documentația completă în vederea autorizării lucrărilor de consolidare și renovare a Palatului Știrbei din Calea Victoriei 107, construcție clasată drept monument istoric de clasă A și aflată într-o stare avansată de degradare, pe care l-a cumpărat anul trecut.
Compania a parcurs etapele premergătoare autorizării și a obținut toate avizele și acordurile necesare, inclusiv din partea Academiei Române și Ministerului Culturii, și este pregătită să demareze fără întârziere lucrările de consolidare a palatului pentru a evita astfel deteriorarea ireversibilă și chiar prăbușirea parțială sau totală a clădirii.
„Suntem animați de ideea de a readuce la viață Palatul Știrbei și de a contribui activ la revitalizarea zonei și conservarea patrimoniului local. Din păcate, Palatul Știrbei este o construcție pe cât de spectaculoasă, pe atât de vulnerabilă. Având în vedere importanța istorică și arhitectonică a clădirii, dar și caracterul urgent al intervențiilor propuse, menite să prevină agravarea și chiar alterarea definitivă a structurii și fațadelor, suntem încrezători că vom avea parte de toată susținerea autorităților competente și vom primi autorizația de construcție pentru efectuarea lucrărilor de consolidare și renovare a Palatului în termenul prevăzut de legislația în vigoare, fără întârzieri.”, au declarat reprezentanții Hagag Development Europe.
Neglijat și marginalizat vreme de aproximativ 70 de ani, atât de foștii proprietari, cât și de autorități, Palatul Știrbei se regăsește, în prezent, într-o stare avansată de degradare. Mai mult, în ultimii 15 ani, autoritățile publice – Ministerul Culturii, Primăria Generală a Capitalei și Primăria de sector, au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune asupra proprietății deși oportunitățile nu au lipsit.
Proiectul propus spre autorizare, H Știrbei Palace – a carui valoare se ridică la 20 de milioane de euro, prevede consolidarea și renovarea completă a imobilului, a tuturor elementelor decorative exterioare și interioare, urmând a fi accesibil publicului larg întocmai prin natura funcționalității atribuite de proprietar.