După Covid long, riscul de accident vascular cerebal crește cu 52%
Oboseală, dureri de cap, probleme de respirație – semne ale Covid-19 care dispar, în general, în două-trei săptămâni.
În unele cazuri, simptomele pot persista și mai mult de patru săptămâni și atunci vorbim despre Covid long.
Un studiu, publicat recent în revista științifică Nature, sugerează că persoanele care au fost pozitive la Covid-19 sunt în egală măsură expuse riscului de a se confrunta cu probleme cardiovasculare în prima luna de la data infectare. Acest risc rămâne semnificativ până la un an de la contaminare.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de peste 150.000 de persoane testate pozitive Covid-19, în perioada 1 martie 2020 și 15 ianuarie 2021. Aceste date au fost comparate cu cele
ale pesoanelor din grupul martor, compus din 6 milioane de persoane, în aceeași perioadă și în cea care a precedat studiul.
Majoritatea cohortei era formată din bărbați albi cu vârsta medie de 61,4 ani.
Rezultatele arată că persoanele care au dezvoltat Covid long prezintă un risc mai mare cu 52% de a face accident vascular cerebral (AVC) în cursul anului ce urmează infectării. De asemenea, prezintă un risc mai mare cu 72% de insuficiență cardiacă și cu 194% de embolie pulmonară.
Acest tip de riscuri crescute au fost observate și la pacienții care nu prezentau comorbidități. Riscurile sunt mai mari în cazul pacienților care au fost spitalizați.
Potrivit cercetătorului Ziyad Al-Aly, co-autor interpelat de Le Monde, aceste rezultate întăresc ”importanța vaccinării”. Mai ales că vaccinul nu este asociat cu un risc crescut de infarct miocardic, AVC sau emoblie pulmonară în cazul adulților.