După euforia pe burse, victoria lui Trump din noiembrie a avut imediat un efect puternic pe un alt segment: consumatorii de vin spumant
Victoria lui Trump în alegerile din SUA, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, a adus nu numai euforia pe Burse şi indicii de pe Wall Street la maxime istorice, dar a avut imediat un efect puternic pe un alt segment: consumatorii de Prosecco.
De ani buni, SUA au depăşit Franţa şi au devenit cea mai mare piață de vin din lume, chiar dacă americanii au rămas în urma francezilor la consumul de vin per capita.
Deși consumul per capita în SUA este mai mic comparativ cu alte țări, datorită populației numeroase, Statele Unite rămân cel mai mare consumator de vin la nivel global.
Ce efect a avut asupra pieţei de vin victoria lui Trump?
Exporturile de vinuri spumante italiene, precum Prosecco, în SUA au înregistrat un salt record în luna noiembrie a anului trecut, în contextul unor posibile tarife vamale suplimentare impuse acestui sector, arată cele mai recente date publicate miercuri de Unione Italiana Vini (UIV), scrie Reuters.
UIV a precizat că a avut loc „o goană spre constituirea de stocuri”, anticipând tarife vamale suplimentare la bunurile importate ce ar putea fi impuse de preşedintele Donald Trump.
„Cu o valoare a exporturilor care va trece de 1,9 miliarde euro în 2024, SUA sunt responsabile pentru 24% din exporturile de vin ale Italiei„, a declarat preşedintele UIV, Lamberto Frescobaldi.
Vinuri spumante italiene celebre:
- Prosecco: Vin spumant alb, produs în principal din soiul de struguri Glera, originar din nord-estul Italiei (Veneto și Friuli-Venezia Giulia)
- Franciacorta: Vin spumant produs prin metoda tradițională (similară celei folosite pentru șampanie) în regiunea Lombardia
- Asti Spumante: Vin spumant dulce produs din Moscato Bianco în regiunea Asti din Piemont