După modelul medicilor, care plecau din țară, a venit rândul farmaciștilor
Prof. univ.dr. Robert Ancuceanu, prodecan la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Carol Davila, avertizează că, în prezent, avem o criză de farmaciști, o parte dintre aceștia luând decizia de a pleca din țară, fenomen care are mai multe explicații.
”Așa cum se întâmpla, la un moment dat, cu medicii care plecau din țară și am realizat că e prea târziu, și cu farmaciștii se întâmplă lucruri asemănătoare. O parte dintre farmaciști pleacă în țară. Avem experiența unor universități din țară care anul trecut nu au reușit să își ocupe locurile scoase la concurs”, a precizat prof. univ. dr. Ancuceanu, la conferința ”Noua strategie farmaceutică, inovație și accesul la medicina de standard European în România”, organizată de DC Media Group.
Prof. univ. dr. Ancuceanu spune că scade continuu cifra de școlarizare la facultățile de farmacie, deoarece profesia nu este recompensată financiar.
”Una dintre cauze este politica referitoare la preț care este controlat strict și nu e lăsat liber. Salariile sunt relativ mici. Același venit pe care îl obține un farmacist după 5 ani de studii și eventual rezidențiat, poate să îl obțină și cineva care vinde în mall, fără niciun fel studii” , explică prof. univ. dr. Ancuceanu.
Criza de farmaciști este deja vizibilă în farmacia de comunitate
”Mă tem că se închid ochii la o realitate din multe farmacii, pentru că în multe unități, mai ales în orele de seară, de weekend, funcționează doar cu asistent de farmacie și nu farmacist, conform legislației“, avertizează prof. univ. dr. Robert Ancuceanu.