După Nokia, CSAT a respins și cererea companiei Metaminds de autorizare pentru echipamente 5G
Implementarea tehnologiei 5G continuă să se împiedice de reglementări și birocrație. După ce a refuzat să autorizeze două companii ale Nokia pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a refuzat și cererea Metaminds, o companie românească.
Metaminds, companie cu acționari românii, este specializată în integrarea soluțiilor de securitate cibernetică și a arhitecturilor complexe din domeniul IT. În 2020, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, compania a avut o cifră de afaceri de 156 milioane lei, în creștere de la 124 milioane lei în 2019, iar profitul net a fost de 1,6 milioane lei, în urcare de la 8,9 milioane lei.
Conform legii, echipamentele harware și produsele software utilizate în tehnologia de telecomunicații trebuie să vină de la companii autorizate de CSAT. În cazul în care furnizorul nu primește autorizația, utilizatorii mai pot folosi produsele din cadrul nucleului rețelelor doar cinci ani. iar pentru restul echipamentelor șapte ani.
Până acum, CSAT a autorizat companiile Star4Sys, Compania de Pază R.O., Concept Electronics, Juniper Networks Romania, Ericsson Telecommunications Romania, Ericsson Antenna Technology Romania, Ericsson Estonia și Ericsson AB.
În schimb, a refuzat autorizarea pentru Nokia Solutions and Network OY și Nokia Networks SRL. Guvernul și CSAT nu au oferit nicio explicație pentru acest refuz, iar acum Nokia a dat în judecată Guvernul pentru această decizie.
Autorizarea CSAT este importantă mai ales în contextul în care ANCOM va derula în trimestrul al teilea al acestui an licitația pentru un nou spectru de frecvență, destinat în principal comunicațiilor 5G.