După șapte luni de întrerupere, se reia tratamentul pentru hepatita C
Din luna februarie, se reiau tratamentele genotip pentru pacienții cu diferit forme de hepatită C și ciroză hepatică cu virusul C, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Marilena Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO), spune că este cea mai lungă întrerupere a tratamentelor care i-a afectat pe pacienți și a provocat irosirea de fonduri.
Potrivit comunicatului CNAS, tratamentul pacienţilor adulţi este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie şi boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.
„Pentru adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş şi CAS AOPSNAJ. Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale şi medicul care a emis prescripţia medicală”, precizează CNAS.
În comunitatul de presă, CNAS transmite că, începând cu luna iulie 2021, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acţiune antivirală directă) nu au obţinut răspuns terapeutic.
„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României faţă de organismele internaţionale, de eradicare a infecţiei cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.
Minusuri și plusuri
Încă din luna martie a anului trecut APAH-RO solicita să se ia măsuri pentru a preveni o posibilă întrerupere a tratamentelor pentru acești pacienți, mai ales în context pandemic. Ne gândeam la o întrerupere de 1 – 2 luni. Dar șapte luni de întrerupere nu am avut niciodată. Și este mult prea mult, nu a fost din cauza CNAS, ci a situației politice. Dar asta a însemnat chiar pierderi de vieți și mulți bani irosiți, pentru că pacienții și-au făcut setul de analize (viremie, gradul de fibroză etc.) în vederea intrării în tratament. Dar cum tratamentul nu a venit la timp și analizele sunt valabile doar șase luni, acum ele trebuie reluate, explică Marilena Debu.
Pauzele atât de lungi în administrarea tratamentelor fac aproape imposibilă eradicarea infecției până în 2030. Marilena Debu spune că, în cel mai bun caz, putem spera să atingem acest obiectiv în anul 2035, în condițiile în care sunt estimări care împing această țintă spre 2050.
Sunt și părți bune odată cu reluarea acestor tratamente. De aceste tratamente vor putea beneficia aproximativ 10.000 de pacienți cu hepatita C în diverse stadii. Sunt incluși 4.000 de pacienți cu hepatită C și ciroză decompensată care nu au răspuns la tratamentul antiviral.
Astfel, pe lângă tratamentele genotip, pacienții au acces și la două molecule pangenotipice specifice introduse în lista de medicamente compensate și gratuite de la 1 februarie 2022.
Marilena Debu, președinta APAH-RO, spune că deja trebuie reluate discuțiile legate de asigurarea tratamentelor pentru anul viitor, tocmai pentru a preveni întreruperea tratamentelor.