După scandalul dronei, România achiziționează sisteme de depistare performante
România este pregătită să achiziționeze un nou sistem de război electronic, care garantează detecția, identificarea, localizarea și neutralizarea dronelor de diferite dimensiuni.
Armata română a lansat o licitație limitată pentru un sistem de luptă împotriva obiectelor zburătoare neidentificate. Oferta nu include specificații. Oficialii armatei se așteaptă să participe la licitație până la trei companii. Preselecția se va baza exclusiv pe nivelul vânzărilor și pe performanța tehnică. La acest proces pot participa companiile care au realizat o cifră de afaceri medie de 286 milioane lei în ultimii trei ani.
Companiile care doresc să vândă sisteme de război armatei române trebuie să aibă o dovadă că au livrat astfel de produse în valoare de cel puțin 89 de milioane de lei. Companiile trebuie să aibă un sistem de comunicații pe computer pentru distribuirea informațiilor sensibile și un plan de securitate pentru acele informații, ambele certificate de SRI. Sistemele de război electronic împotriva obiectelor zburătoare neidentificate trebuie să detecteze, să identifice, să localizeze și să neutralizeze în mod fiabil dronele de diferite dimensiuni.
Acestea sunt formate dintr-un senzor și un sistem de blocare. De la această dată, companiile eligibile vor putea afla exact parametrii tehnici ai sistemului dorit de la Romtehnica. Acesta nu este singurul sistem de luptă cu dronă. La începutul lunii august, MApN a achiziționat 30 de sisteme de bruiaj și 10 sisteme de detectare a dronei la prețuri semnificativ mai mici.
Începând cu acest an, armatei i-au fost alocate fonduri cu 2,5% din PIB, sau aproximativ 10 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 8% din bugetul total.