După WWF, subvențiile pentru agricultură dăunează Deltei Dunării. Specialiștii lor ne-ar vrea în Evul Mediu!

Publicat: 14 mai 2024, 13:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
După WWF, subvențiile pentru agricultură dăunează Deltei Dunării. Specialiștii lor ne-ar vrea în Evul Mediu!
Foto: mavink.com

WWF consideră că subvențiile acordate pentru activitățile agricole din Delta Dunării nu numai că nu ajută la nimic, dar sunt și dăunătoare mediului și comunităților. Concluzia este extinsă și la majoritatea statelor europene. Pe scurt, după experții WWF, ar trebui să ne întoarcem la agricultura medievală!

Subvenţiile agricole acordate în Delta Dunării sunt dăunătoare atât naturii, cât şi viitorului comunităţilor care locuiesc acolo, iar îndiguirile realizate în trecut, pentru a face loc incintelor agricole reprezintă punctul de plecare care a dus la situaţia în care fertilitatea solurilor a scăzut sau populaţiile de peşti au intrat în declin, arată un raport publicat, astăzi, de WWF.

Conform analizei, în prezent, cinci zone agricole acoperă aproape 40.000 de hectare de teren în Deltă. Aceste terenuri sunt, adesea, arendate către companii private pentru o perioadă de până la 30 ani. „Deşi aceste companii fac profituri uriaşe, doar o mică parte din ele ajunge la comunităţile locale”, susţin realizatorii raportului.

Activiştii de mediu atrag atenţia că, în cazul Deltei Dunării, abordarea actuală în materie de agricultură, bazată pe subvenţii dăunătoare, va duce la agravarea schimbărilor climatice, va extinde inechităţile sociale şi va stimula în continuare preluările de terenuri.

„Pentru conservarea ecosistemelor unice din Deltă şi pentru a oferi un viitor comunităţilor locale, banii cetăţenilor europeni ar trebui să nu mai finanţeze iniţiative distructive. WWF îndeamnă guvernele şi UE să stabilească un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a garanta o eliminare oportună şi echitabilă social, a subvenţiilor care dăunează biodiversităţii şi pentru a le redirecţiona către soluţii bazate pe natură, care ar putea proteja mai bine cetăţenii europeni de impactul schimbărilor climatice. De asemenea, WWF face apel la politicieni să intensifice acţiunile pentru a pune capăt dependenţei UE de combustibilii fosili, să acorde prioritate naturii şi să corecteze sistemul nostru alimentar defect, fără ca nimeni să fie lăsat în urmă”, se mai arată în analiză.

Raportul WWF arată că statele membre ale Uniunii Europene (UE) direcţionează, anual, între 34 şi 48 de miliarde de euro din subvenţiile europene către activităţi care dăunează naturii şi că, deşi aceste subvenţii dăunătoare acoperă toate sectoarele majore ale economiei, cea mai mare parte a acestora provine din agricultură.