După zece ani de Cotroceni, un consilier de stat a fost eliberat din funcție de Ilie Bolojan
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Sandra-Pralong.jpg)
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 31 martie 2025, decretul privind eliberarea din funcția de consilier de stat a doamnei Sandra-Marilyn-Andreea Pralong, la cerere, începând cu data de 1 aprilie 2025, anunță Administrația Prezidențială. Sandra Pralong a fost numită consilier de stat la data de 27 august 2015.
Cine este Sandra Pralong
Sandra Pralong este consilier de stat – Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor. Ea a fost numită în funcție de Klaus Iohannis la data de 27 august 2015.
Sandra-Marylin-Andreea Pralong (n. 1958) are titlul de doctor în Științe Politice, obținut cu distincție la Paris (2008) și a absolvit trei programe de master în marketing (Elveția, HEC Lausanne, 1981), relații internaționale & diplomație (SUA, The Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, Boston, 1985) și filosofie politică (SUA, Columbia University, New York, 1997).
A fost consiliera președintelui Emil Constantinescu și ambasador al Bunăvoinței pentru Anul Internațional al Dialogului Intercultural.
Sandra Pralong s-a întors în România în 1990 de la New York, unde era director de promovare (comunicare B2B) al săptămânalului internațional Newsweek.
La București, a pus bazele Fundației pentru o Societate Deschisă, pe care a condus-o la începutul anilor ’90. A fost consiliera președintelui Emil Constantinescu (1998-2000) și înalt funcționar ONU (2002-2006). Din 2007, prin Fundația SynergEtica, îndeamnă tinerii români să experimenteze « bucuria eticii » și să înțeleagă că prosperitatea nu poate fi durabilă dacă nu este și etică. În 2008, Comisia Europeană a numit-o ambasador al Bunăvoinței pentru Anul Internațional al Dialogului Intercultural.
A fost decorată de statul român, de Casa Regală a României și de Commonwealth-ul statului Massachusetts în SUA
A câștigat premii internaționale în comunicare și publicitate, dar și în poezie, a fost inclusă în « Who’s Who in the World » și « Who’s Who of American Women », și a fost decorată de statul român, de Casa Regală a României și de Commonwealth-ul statului Massachusetts în SUA.
De asemenea, Pralong este autor, profesor, fondatoarea Fundației SynergEtica, consultant, trainer și coach. Este cunoscută în diaspora datorită publicării, între altele, a volumelor De ce m-am întors în România (Polirom, 2010) și Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România (Polirom, 2013), care pledează pentru redescoperirea dragostei de țară. A fost activă în diaspora încă din adolescență, semnând, în 1975, „Memorandumul de la Holloway”, prin care românii din exil cereau respectarea Drepturilor Omului în România.