Durata constantă a somnului nocturn scade riscul de ateroscleroză
Cercetătorii de la Universitatea Nashville (SUA) au demonstrat că a dormi în fiecare noapte același număr de ore ajută la protejarea sănătății cardiovasculare, transmite CNN.
Concret, un somn cu un număr constant de ore ar permite evitarea aterosclerozei, respectiv acumularea de plăci de aterom în artere, care astfel își pierd elasticitatea și se îngustează.
Această patologie împiedică sângele să furnizeze suficienți nutrienți și oxigen în tot corpul, așa cum o face atunci când nu este afectată circulația acestuia. Ea afectează arterele coronare (care irigă inima) și arterele carotide, care atunci când nu sunt obstrucționate furnizează sânge oxigenat inimii și creierului.
Legat de ateroscleroză sunt multiple riscuri: desprinderea plăcilor de aterom care provoacă tromboza și obturarea completă a circulației sângelui sau formarea de cheaguri, care blochează alimentarea cu sânge a unui organ. Astfel, pot rezulta: angină pectorală, coronaropatie sau chiar infarct.
Până acum se știa că lipsa somnului și somnul neodihnitor pot afecta sănătatea cardiovasculară. Noul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Nashville a evidențiat încă doi factori care contribuie la creșterea riscului de ateroscleroză: durata somnului și numărul constant de ore de somn.
Autorii studiului au observat că în cazul persoanelor cu un număr variabil de somn au un risc de 1,4 ori mai mare de formare de plăci de aterom în artere, comparativ cu persoanele care dorm același număr de ore.