Durerea în gât. Amigdalita. Când este eficientă mierea?
![Durerea în gât. Amigdalita. Când este eficientă mierea?](https://media.puterea.ro/PJAo4UFzr6NKHeasA1g5wpeQZg8=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/miere.jpg)
Sunt studii științifice care sugerează că mierea are toate datele să fie o alternativă la anumite medicamente contra durerilor în gât. Dar mierea poate vindeca și amigdalita?
Fie că este o tuse cu expectorație, o tuse uscată, fie o durere în gât, există o soluție naturală care face minuni împotriva acestor simptome. Soluția se cheamă miere. Acest aliment cu multiple beneficii nutriționale este și un adevărat aliat în cazurile de infecții ale căilor respiratorii superioare.
Trebuie să știți că mierea este bogată în nutrienți și are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. Din aceste motive, mierea este extrem de valoroasă pentru protejarea mucoasei și reducerea inflamației în cazul gâtului iritat. Acest produs al stupului are efect de catifelare și hidratare. Când gâtul este inflamat, mierea are efect de calmant datorită formării unui strat protector. Tototdată, mierea este indicată în tusea uscată, spune Samuel Ouaknine, doctor în farmacie, citat de Sante magazine.
Persoanelor care se confruntă mai des cu senzații de gât iritat și tuse uscată li se recomandă să aibă la îndemână pastile pentru gât sau spray-uri pe bază de miere și propolis.
Pentru amigdalită?
Potrivit unui studiu recent, mierea este indicată pentru calmarea simptomelor infecțiilor respiratorii superioare, cum ar fi amigdalita (inflamația amigdalelor). Se știe că acest aliment este cunoscut pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Și acest studiu susține că mierea constituie o alternativă disponibilă și ieftină la antibiotice.
Cu toate acestea sunt necesare clarificări. ”Deși este adevărat că mierea poate ajuta la tratarea amigdalitei virale, lucrurile stau diferit în cazul amigdalitei bacteriene. În acest caz, mierea oferă un confort, dar nu elimină agentul patogen la fel de eficient ca tratamentul cu antibiotice”, spune farmacistul Samuel Ouaknine.
Când mergem la medic?
Trebuie să rețineți că este necesară consultarea medicului dacă durerea în gât este însoțită de următoarele semne:
- dificultăți de respirație care se agravează,
- respirație șuierătoare sau zgomotoasă,
- apariția de spută roz sau roșiatică,
- dificultăți semnificative de a înghiți, a bea sau de a mânca,
- semne de deshidratare,
- pete albicioase în partea din spate a gâtului,
- febră persistentă de peste 39 de grade Celsius.