E 6 iulie, e Ziua sărutului. Atenție! Este și o ”boală a sărutului
Din 2006, anual, 6 iulie este Ziua internațională a sărutului. Inițiativa vine din Marea Britanie cu un mesaj: redescoperirea acestui gest și apropierea între oameni prin sărut. Dar, atenție este și o ”boală a sărutului”, mononucleoza infecțioasă, care este contagioasă.
Sărutul are o multitudine de semnificații: de la pasiune și prietenie până la un gest de mulțumire. Sărutul determină eliberarea unor hormoni ca oxitocina, dopamina, serotonina, care întrețin starea de bine și relațiile sociale. De asemenea, sărutul ajută la reducerea stresului, a nivelului tensiunii arteriale și echilibrează sistemul imunitar.
Dar există și o afecțiune numită mononucleoza infecțioasă sau ”boala sărutului”. În 90% dintre cazurile de mononucleoză infecțioasă, agentul patogen este virusul Epstein Barr, unul dintre cele mai răspândite virusuri la nivel global. El se transmite prin sărut – în principal prin salivă -, prin folosirea în comun cu o persoană infectată a unor obiecte, de exemplu, pahare, tacâmuri etc. Este posibilă, deși mai rar, transmiterea virusului în timpul contactului sexual.
Adolescenții și tinerii
Simptomele apar în interval de 4 – 6 săptămâni de la infectare cu virusul Epstein Barr. Este vorba despre oboseală intensă, febră, dureri de cap și în gât, ganglioni limfatici inflamați în zona cervicală și axială, eczemă, splina și ficatul mărite.
Sunt persoane care au dobândit virusul, sunt purtători ai acestuia, fără a avea simptome.
Această infecție este mai frecventă în rândul adolescenților și tinerilor.
Evident, dacă simptomele nu se ameliorează după o săptămână sau apar complicații, se impune consultarea medicului.
În general, medicul stabilește diagnosticul de mononucleoză infecțioasă pe baza simptomelor. Dar diagnosticul de certitudine al infecției cu Epstein Barr este indicat de prezența în sânge a anticorpilor.