E bine să congelăm alimentele în ziua expirării lor?

Publicat: 22 feb. 2025, 12:03, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
E bine să congelăm alimentele în ziua expirării lor?

E bine să congelăm  alimentele în ziua expirării lor? Un răspuns la această întrebare îl oferă virusologul Oceane Sorel, citat de revista Femme Actuelle.

Virusologul explică că este posibil să congelăm alimentale chiar în ziua când expiră, dar mai adaugă că nu este chiar cea mai bună soluție.

De fapt, specialistul spune că ”înghețarea este ca și cum am apăsa pe butonul de pauză a bacteriilor”.

Concret, este stopată expansiunea bacteriilor. Pentru moment. Deoarece odată ce alimentele sunt decongelate, bacteriile se vor înmulți în continuare, explică virusologul Sorel.

Prin urmare, este esențial să nu lăsăm niciun teren pentru  dezvoltarea bacteriilor înainte de a congela produsul, spune specialistul. În acest sens, se  recomandă mai degrabă să congelăm alimentele când ajungem acasă de la cumpărături decât să așteptăm până în ultimul moment.

Decongelarea

Este foarte important ca decongelarea să se efectueze corect. De exemplu, cel mai bun mod de a dezgheța carnea este în frigider, iar fructele și legumele, în apă rece. La microunde este cel mai rapid mod de decongelare . Alimentele se introduc în cuptorul cu microunde, fără ambalaj, într-un vas special. În schimb, fructele de mare se decongelează prin scufundarea în apă clocotită, în care nu se țin mai mult de trei minute.

Alimentele nu trebuie decongelate la temperatura camerei, deoarece se creează condițiile optime de înmulțire a bacteriilor și de creștere a riscului de toxiinfecții alimentare.