E-Factura a devenit obligatorie: Amenzi de până la 10.000 lei pentru nerespectarea termenelor
Începând de azi, e-Factura a intrat într-o nouă etapă. Practic, singura factură valabilă pentru firme este cea transmisă prin sistemul RO e-Factura. Dacă o companie primește o factură prin e-mail sau pe hârtie, aceasta nu va fi considerată factură conform noului regulament.
Această schimbare va crea dificultăți pentru firmele sau persoanele fizice autorizate care primesc și înregistrează facturi în format tradițional, pe hârtie sau prin alte mijloace electronice decât sistemul RO e-Factura. Amenzile pentru aceste situații sunt de 15% din valoarea facturii, însă cheltuielile trebuie să fie totuși înregistrate în contabilitate. Astfel, cei care respectă noile reguli ar putea fi afectați dacă nu primesc factura în termenul stabilit.
De la 1 iulie 2024, termenul pentru transmiterea facturilor în sistem nu va mai fi de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.
Astfel, amenzile vor varia în funcție de mărimea companiei: firmele mari vor plăti între 5.000 și 10.000 lei, firmele mijlocii între 2.500 și 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 și 2.500 lei.
Principalele erori materiale cauzate de contribuabili
Un document semnat de Alin-Marius Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, enumeră erorile materiale cauzate de contribuabili. Acestea sunt: transmiterea de mai multe ori a aceleiași facturi și erori generate de modul în care sunt completate elementele în factura electronică (fișierul XML), nefiind respectat formatul utilizat în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, care are la bază elementele prevăzute de Directiva 2014/55/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, standardul european EN 16931, precum și specificațiile tehnice și de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice RO_CIUS (Core Invoice Usage Specification specificație de utilizare a facturii de bază) și regulile operaționale specifice aplicabile la nivel național.
Documentul precizează că majoritatea utilizatorilor RO e-Factura nu mai întâmpină dificultăți și nu mai primește erori la utilizarea platformei. Problemele semnalate la început au fost referitoare, în principal, la adaptarea contribuabililor la noile cerințe de raportare și la transmiterea facturilor electronice.