E în locul care are propria stea: Cel mai mare TELESCOP pentru observații solare din România
La Bârlad, în ultimii ani, datorită unor specialiștii preocupați de astronomie, s-a format un adevărat nucleu de pasionați ai acestui domeniu. De aceea acolo, la Bârlad, se află cel mai mare telescop pentru observații solare din România dedicat publicului. A fost inaugurat în iunie, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. Este vorba despre telescopul Lunt, cu apertura de 152 de mm și distanță focală de 900 de mm. Poate fi vizitat și pe timp de zi, pentru observarea în siguranță a soarelui.
Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să fie observate în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul este folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator.
Poveste astronomică
Istoria observatorului astronomic din Bârlad a început în anul 2006, când a fost achiziţionat primul telescop pentru observaţii astronomice, Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 mm. În aceeaşi perioadă s-a construit şi platforma metalică, ce este folosită la observaţii astronomice. Toate aceste achiziţii au fost realizate din fondurile proprii ale Muzeului „Vasile Pârvan”. Ideea construcţiei unui observator astronomic a venit la data respectivă din partea Asociaţiei Astronomice „Sirius”, reprezentată de profesor Ioan Adam şi este una din cele mai importante asociaţii de astronomie din ţară, ce formează în fiecare an tineri olimpici la nivel naţional şi chiar internaţional.
Observatorul Astronomic din judeţul Vaslui este unul dintre cele mai dotate din România datorită sponsorizărilor pe care cei de aici au reuşit să le obţină.
Bârladul are propria stea
Și, dacă nu știați, Bârladul are propria stea pe cer! În Calea Lactee sunt aproximativ 400 de miliarde de stele, iar printre acestea de acum se numără şi steaua Bârlad V1, stea variabilă, care se află la o distanţă de aproape 4.000 de ani lumină, în dreptul constelaţiei Perseus. La începutul lunii noiembrie 2019, astronomul Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, a găsit o stea fără nume. Pentru a fi sigur, a mai făcut nişte cercetări, iar apoi a raportat noua descoperire la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor, de unde a primit confirmarea.
„A fost o noapte întreagă de observaţie şi observăm oscilaţia în strălucirea stelei, că, de fapt, asta înseamnă stea variabilă: o stea care îşi schimbă strălucirea”, a explicat pentru presă Ciprian Vîntdevară – muzeograf al Planetariului şi Observatorului Astronomic Bârlad. Steaua este de tip Delta Scuti, în 98 de minute îşi schimbă strălucirea de la un maxim la un minim. Aceasta poartă numele „Bârlad V1”, V1 însemnând că este stea variabilă şi că este prima descoperire. „M-am gândit să fie a oraşului Bârlad pentru că aici îmi desfăşor activitatea şi, de ce nu, Bârladul merită să aibă o stea pe cer. E o realizare importantă, pentru că nu putem face chiar în fiecare zi descoperiri şi să avem posibilitatea să acordăm numele unei stele”, e de părere astronomul amator Vîntdevară (și recunoaștem că și acesta ar fi fost un nume spectaculos pentru o stea).