E recomandată sau nu? Adevărul despre apa îmbuteliată
Apa îmbuteliată e prilej de discuții pro și contra de ceva vreme. Conform cercetătorilor Universității Harvard, întregul ciclu de viață al apei îmbuteliate utilizează combustibili fosili, contribuie la încălzirea globală și provoacă poluare…
Chiar dacă sticlele din plastic pentru apă sunt reciclabile, în SUA 80% din ele sunt aruncate la gunoi și, potrivit unor estimări, americanii folosesc 1.500 de sticle din plastic pe secundă. Sticlele din plastic contribuie enorm la criza climatică, în parte și pentru că se dezintegrează în omniprezentul microplastic, găsit recent până și în placente de fetuși umani.
Producția și transportul apei îmbuteliate necesită de 2.000 de ori mai multă energie decât cantitatea echivalentă de apă de la robinet. Procesele de exploatare și producție ale corporațiilor care îmbuteliază apă pot produce și alte efecte negative de mediu, precum și economice, transformând o resursă finită și neprețuită la care ar trebui să existe drept de acces universal într-o marfă privată.
Un consumator obișnuit nu cumpără apă îmbuteliată din necesitate, ci din comoditate și din cauza tehnicilor de marketing eficiente care o prezintă drept mai curată și mai gustoasă decât apa de la robinet. Aceasta desi prima nu provine neapărat din acele surse atrăgătoare din care crede consumatorul că e extrasă, după cum notează The Guardian.
Se poate ajunge la afecțiuni grave
În plus, apa îmbuteliată e de vreo 3.000 de ori mai scumpă decât cea de la robinet, . Din perspectiva sănătății diferențele sunt neglijabile, ambele variante fiind obligate să respecte standarde guvernamentale, potrivit Radio România Actualități. În SUA, potrivit specialiștilor, aceste standarde nu vizează încă și clasa de chimicale PFAS (perfluoroalchil și polifluoroalchil), care a fost depistată deopotrivă în apa îmbuteliată și cea de la robinet, dar și în sângele a 98% din americani, și care poate provoca afecțiuni grave.
Cercetătorii recomandă folosirea unui filtru pentru apă pentru eliminarea PFAS, în special modelele duble ori prin osmoză inversă, cele din carbon dând rezultate neconcludente la teste. Dar un filtru saturat cu PFAS nu poate fi distrus decât în incineratoare industrial. Iar dacă e aruncat la gunoi chimicalele se vor întoarce iar în sursele naturale de apă. Ce mai e de făcut vor soluționa poate studii mai aprofundate.