E unică în lume: „Venus de la Drăguşeni”, spectaculoasa femeie din ceramică
Povestea ei a început în 1964. Atunci când un profesor pasionat de arheologie a mers alături de elevii săi pe dealurile din Drăguşeni. Ei au găsit atunci, în brazdele de pământ întoarse de plug, statueta care urma să impresioneze publicul din România, dar şi din alte ţări.
„Venus de la Drăguşeni” este o statuetă antropomorfă cu caractere unice în lume, atribuită culturii neolitice Cucuteni, şi despre care se consideră că pune în valoare cultul fertilităţii la modul excepţional.
Venus a noastră, a românilor, e o lucrare de artă neolitică, realizată în urmă cu aproximativ 6.500 de ani şi care se află în patrimoniul Muzeului Judeţean din Botoşani și e considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase lucrări capodopere închinată femeii-mamă.
Spectaculoasa lucrare, care a participat de-a lungul timpului la expoziţii internaţionale şi a stârnit aprecierile publicului, a fost descoperită pe raza localităţii Drăguşeni din judeţul Botoşani, potrivit Agerpres.
A fost foarte multă vreme necunoscută sau nevalorificată în spaţiul public. În prezent, o copie a statuetei se află la Muzeul Popoarelor din Mexic.
Reprezintă mama care dă naştere copiilor şi perpetuează specia
„Dacă neoliticul românesc iese prin ceva în evidenţă, iese atât prin ceramica lui, cât şi prin reprezentările antropomorfe.
Ceramica este celebră, ceramică pictată, iar printre reprezentările antropomorfe, cea mai importantă, celebră, unică în lume este o statuetă descoperită la Drăguşeni, prin anii 1950, care se cheamă, este intrată în circuitul turistic şi informaţional istoric cu numele de ‘Venus de la Drăguşeni’, pentru că e descoperită în localitatea Drăguşeni din judeţul Botoşani.
Această statuetă este extraordinară pentru că ea exprimă ceea ce se întâmpla în neolitic, este vorba despre cultul fecundităţii, statueta având cam 20 de centimetri înălţime, reprezintă o siluetă feminină, cu coapsele foarte dezvoltate, ceea ce înseamnă faptul că reprezintă mama care dă naştere copiilor şi perpetuează specia.
Este foarte interesant că această statuetă sigur e cea mai mare descoperită pe teritoriul României, dar are şi simboluri de altă natură. Este şi decorată, de jur împrejurul gâtului are nişte semne care ar fi însemnat mărgelele probabil, pe care le purta, şi faţa extrem de mică. Are ochi şi nas încât ai impresia că vezi într-adevăr o persoană vie, o reprezentare a unei personalităţi pe care poate ai cunoscut-o sau poate ţi-ai imaginat-o„, a declarat istoricul Gheorghe Median, fost muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani.
Specialiştii susţin că femeia întruchipată de „Venus de la Drăguşeni” este una care se afla „într-o poziţie de putere” şi avea „un statut social superior”.
„Venus de la Drăguşeni” are o valoare istorică şi artistică atât de mare încât a fost clasată în categoria Tezaur.