Ea este fosta judecătoare care a pus în mișcare valul de cereri împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor din 2024

Publicat: 25 apr. 2025, 10:19, de Ionut Jifcu, în ALEGERI , ? cititori
Ea este fosta judecătoare care a pus în mișcare valul de cereri împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor din 2024
colaj puterea.ro | sursa foto: captură video TikTok & Pexels

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte, de la Tribunalul Botoşani, este cea care a pus în mişcare valul de cereri de anulare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor din 2024, una dintre solicitări fiind cea aprobată, joi, de Curtea de Apel Ploieşti.

Fosta judecătoare a publicat un model de plângere prealabilă

Valul de cereri de anulare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor era previzibil, având în vedere că, la începutul lunii, o judecătoare pensionară a publicat modelul plângerii, a arătat cum se plătește taxa judiciară de timbru și a dat indicații privind depunerea cererii, scrie clujust.ro.

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte de la Tribunalul Botoșani,acum pensionară, a postat, în 5 aprilie, pe contul de TikTok, unde are peste 30.000 de urmăritori, strategia privind atacarea hotărârii nr. 30 din decembrie 2024 a Curții Constituționale.

@lacramioara.axint4 axinte10.wordpress.com/2025/04/05/plangere-prealabila/ #romania🇷🇴 #democratie #libertate ♬ sunet original – Lacramioara Axinte


În același timp, a publicat pe blogul ei modelul plângerii prealabile și a postat pe TikTok alt videoclip în care arată cum se plătește online taxa judiciară de timbru, necesară pentru acțiunea în instanță.

În 12 aprilie, a mai postat încă o dată pe blog: ”Aveti aici pașii pentru acțiunea având ca obiect suspendare//anulare Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale din 2024.

Urmarea a fost că peste 150 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 s-au înregistrat la curțile de apel din România în perioada 8-17 aprilie.

Mișcarea, intens promovată pe TikTok prin live-uri și tutoriale, a culminat cu o decizie-surpriză la Curtea de Apel Ploiești, unde un judecător a admis o astfel de cerere. Deși majoritatea instanțelor au respins solicitările, cazul scoate în evidență potențialul rețelelor sociale de a influența inițiative juridice și ridică semne de întrebare privind repartizarea cauzelor și posibile acțiuni coordonate la nivel național.

Fană Georgescu

Lăcrămioara Axinte este o fană a fostului candidat la prezidenţiale Călin Georgescu. Potrivit paginii sale de Facebook, ea a participat la mai multe acţiuni de susţinere a pro-rusului, dar şi pentru eliberarea finanţatorului de pe TikTok al lui Georgescu, Bogdan Peşchir – BOGPR.

Lăcrămioara Axinte, la un protest georgist. (Arhivă personală / Fb)

Decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda hotărârea CCR privind anularea alegerilor prezidențiale a fost contestată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a declarat recurs. În paralel, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul care a admis cererea a comis o abatere disciplinară. Ministrul Justiției a subliniat că deciziile CCR nu pot fi atacate în contencios administrativ și a confirmat că organizarea alegerilor nu este afectată. Alegerile programate pentru 4 mai vor avea loc conform calendarului.